Poliklinika Mazalin

Datum objave: 09. 04. 2024.

Jeste li znali da je mjesec travanj posvećen podizanju svjesnosti o carskome rezu? Carski rez kao jedan od načina poroda nerijetko i neopravdano se smatra "lakšim i jednostavnijim" u odnosu na vaginalni porod. Međutim, sama činjenica da je riječ o kirurškom zahvatu u kojem se reže gotovo deset slojeva donjeg dijela trbuha ukazuje na ozbiljnost ovog načina poroda. 

Babinje ili puerperij predstavlja period od 6 -8 tjedana poslije porođaja u kojem se žena oporavlja, a njezino tijelo vraća u stanje prije same trudnoće. Oporavak uključuje cijeljenje rane, povratak maternice u prvobitni oblik, promjene dojki i stvaranje mlijeka, ali i emotivne i psihičke promjene. Kao i sami porođaj, oporavak je za svaku ženu drugačiji.

U nastavku teksta govorit ćemo o promjenama nakon poroda, kako si olakšati simptome i na koji način održavati higijenu intimnog područja nakon poroda. Također, donosimo korisne informacije o mentalnom zdravlju rodilja te prvoj menstruaciji nakon trudnoće.

Kako izgleda oporavak nakon vaginalnog poroda?

Babinje ili puerperij predstavlja period od 6-8 tjedana poslije porođaja u kojem se žena oporavlja, a njezino tijelo vraća u stanje prije same trudnoće.

Za svaku ženu oporavak nakon porođaja je drugačiji. Neki simptomi i znakovi babinja nestaju tek mjesecima nakon poroda.

U nastavku teksta donosimo pregled promjena kroz koje žene prolaze po tjednima nakon poroda vaginalnim putem.

1. tjedan

U prvim danima, najizraženiji su bolovi i osjetljivost te crvenilo u području međice i oko rodnice. Karakteristično je i javljanje vaginalnog krvarenja (lohija), ali i bolnih grčeva uslijed povratka maternice u prvobitni položaj i oblik. Dojke bujaju te započinju s proizvodnjom mlijeka. Prvo mlijeko naziva se kolostrum. Kolostrum je žućkasta vodenasta tekućina bogata hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima i antitijelima koji osim za prehranu služe i za imunološku obranu novorođenčeta. Prvi tjedan obilježen je i iscrpljenošću i umorom majke, generaliziranim bolovima te konstipacijom (zatvorom) i učestalim mokrenjem.

2. - 5. tjedan

Lohije tj. vaginalno krvarenje polako nestaje, a iscjedak mijenja svoj karakter. Postaje oskudniji i svjetliji, žute do bijele boje. Bolovi u području međice se smanjuju, a šavovi (ako je obavljena epiziotomija) mogu svrbjeti, što upućuje na uspješno cijeljenje rane.

6. tjedan

Nakon 6. tjedna vaginalni iscjedak polako nestaje, a grčevi se smanjuju, budući da se maternica do sada vratila u svoj prvobitni oblik. Bolovi u području epiziotomije i dalje mogu biti prisutni. Poslije 6. tjedna žene se postupno vraćaju u svoju rutinu, započinju obavljati svakodnevne aktivnosti i kućanske poslove te postaju fizički i spolno aktivne.

A kako izgleda oporavak nakon carskog reza?

1. tjedan

Nakon poroda carskim rezom, a po popuštanju anestezije i analgetika, počinje se javljati bol na mjestu kirurškog reza. Kako bi ustale iz kreveta, otišle do zahoda i brinule o higijeni, rodiljama je u prvom tjednu nakon poroda potrebna pomoć medicinskih sestara u bolnici te partnera i obitelji kod kuće. Kao i nakon poroda vaginalnim putem, javljaju se vaginalni iscjedak (lohije), konstipacija (zatvor) i grčevi te dojke započinju s procesom stvaranja mlijeka.

2. – 5. tjedan

Iako umorne i iscrpljene, rodilje se mogu početi samostalno kretati i podizati svoje novorođenče. Iscjedak, također, mijenja svoj karakter te šavovi trbušnog reza mogu početi svrbjeti, što je znak dobrog cijeljenja rane.

6. tjedan

Žene se polako počinju vraćati svojoj životnoj rutini – ako je oporavak uredan, mogu početi voziti, hodati, podizati teže predmete, biti spolno aktivne i sl. Bez obzira na to, normalno je osjetiti bol, nelagodu i promijenjen osjet u području reza.

Najčešći simptomi nakon poroda

Vaginalni iscjedak (lohije)

Nakon poroda, kao dio cijeljenja, ali i „čišćenja“ maternice, obično se javi pojačani vaginalni iscjedak koji je prvih tjedan dana žarko crven, krvav, dok tijekom sljedećih tjedana mijenja boju u smeđu, pa žutu do bjelkasto – sivu. Kako bi spriječili razvoj endometritisa (infekcije maternice) i posljedično infekcije trbušne šupljine i sepse, vrlo je važno održavati higijenu intimnog područja na pravilan način, ali i obratiti pažnju na upozoravajuće simptome, poput visoke tjelesne temperature, neugodnog mirisa iscjetka, bolova i sl. kako bi se na vrijeme javili svome liječniku i započeli s liječenjem infekcije.

Problemi sa stolicom

Uslijed hormonalnih promjena, ali i nekih lijekova protiv bolova, česta je pojava konstipacije (zatvora) nekoliko dana nakon porođaja. Rodilje uglavnom imaju prvu spontanu stolicu 3. dan nakon poroda. Mnoge žene se boje pucanja šavova uslijed napinjanja, što se zaista može i dogoditi, stoga je potrebno izbjegavati tiskanje i napinjanje tijekom obavljanja nužde. Također, nerijetko se upotrebljavaju čepići i razne tvari s laksativnim učinkom kako bi se olakšao isti proces.

Osim konstipacije, česta je i pojava hemoroida. I u ovom slučaju od velike su pomoći čepići i tvari s laksativnim učinkom te prilagođena prehrana (hrana sa što više vlakana, suhe šljive, planinski čaj i dr.) kako bi stolicu učinili što mekšom te spriječili napinjanje i prolaps hemoroida. Za smanjenje boli koriste se razne kreme te sjedeće kupke.

Problemi s mokrenjem

Tijekom potiskivanja djeteta pri porodu te uslijed epiziotomije može doći do ozljede i slabljenja mišića dna zdjelice, što posljedično dovodi do poteškoća s mokrenjem, poput inkontinencije (nekontroliranog ispuštanja mokraće). Kako bi ojačale navedene mišiće, preporuča se izvoditi Kegelove vježbe, a ako poteškoće traju i duže od 6 tjedana, potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

Nakon poroda normalno je češće mokriti, budući da se time tijelo rješava viška tekućine koja se nakupi kod trudnoće i hormonskih promjena, ali i nakon infuzija koje se primjenjuju tijekom i nakon poroda. Učestalo mokrenje i obilna hidracija su također važni u prevenciji infekcija mokraćnog sustava koje su česte nakon poroda. Kako bi mlaz urina što manje doticao ozlijeđeno područje nakon vaginalnog poroda, preporuča se nagnuti prema naprijed i oslanjati na koljena tijekom mokrenja. Uz to, važno je isprati navedeno područje čistom vodom kako bi spriječili iritaciju rane.

Bolovi i grčevi

Osim u području vulve i vagine, odnosno trbušnog reza, nakon poroda su normalni i bolovi u cijelom tijelu te grčevi u donjem dijelu trbuha, uslijed involucije maternice (povratka maternice u prvobitni oblik i na staro mjesto). Kako bi smanjile bolove, preporuča se koristiti termofore, odmarati i tuširati toplom vodom. Prije primjene tableta za smanjenje bolova, a u slučaju da dojite, posavjetujte se sa svojim liječnikom kako bi saznale koje su sigurne za vas i vaše dijete.

Higijena intimnog područja nakon poroda

Kako bi spriječile nastanak infekcija mokraćnog sustava, ali i inficiranje rane nakon vaginalnog poroda, važno je pravilno održavati higijenu intimnog područja. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta:

  1. Tuširajte se. Preporuča se izbjegavati sjedeće kupke.
  2. Redovito mijenjajte uloške. Kao što smo naveli, u prvih nekoliko tjedana uobičajeno je vaginalno krvarenje i pojačan vaginalni iscjedak te rodilje najčešće u početku svakodnevno koriste jednokratne gaćice s uloškom ili deblje uloške. Njih bi trebalo mijenjati svaka 3 sata. Pazite da intimno područje tada ne dirate prljavim rukama, stoga prije i poslije mijenjanja uloška dobro operite ruke.
  3. Izbjegavajte korištenje tampona. Postavljanje tampona osim što je bolno u početku, može biti i uzrokom brojnih infekcija, stoga je neko vrijeme potrebno izbjegavati njihovo korištenje.
  4. Nakon obavljanja velike nužde brišite se od sprijeda prema straga kako bi se spriječio prijenos mikroorganizama na ozlijeđenu međicu te mokraćni sustav. Također, tijekom obavljanja nužde pokrijte ozlijeđeno područje međice čistom gazom ili uloškom kako bi se spriječilo njezino inficiranje.
  5. Nemojte koristiti agresivne šampone i gelove za tuširanje. Nakon svakog odlaska u toalet poželjno je isprati intimno područje čistom vodom. Ranu redovito previjajte i održavajte suhom.

Prva menstruacija nakon poroda

Prva menstruacija nakon porođaja ne javlja se kod svih žena u isto vrijeme. Kod žena koje ne doje, ona se može javiti već od 6 do 12 tjedana nakon poroda. Dojilje ponekad uopće ne dobiju menstruaciju, sve dok doje. Iako parovi često koriste laktacijsku amenoreju (izostanak menstruacije tijekom dojenja) kao jedinu kontracepciju, žene mogu vrlo brzo zanijeti nakon poroda te takav način zaštite nije u potpunosti pouzdan, stoga je potrebno koristiti se drugim metodama kontracepcije ukoliko ne želite odmah zatrudnjeti. Preporuča se pričekati 18 mjeseci s drugom trudnoćom, kako bi spriječili nastanak komplikacija u sljedećoj trudnoći, poput prijevremenog porođaja i rupture (puknuća) maternice.

U slučaju da dobijete prvu menstruaciju vrlo brzo nakon porođaja, preporuča se koristiti higijenske uloške te ih redovito i pravilno mijenjati. Izbjegavajte tampone, budući da njihovo postavljanje u početku može biti bolno, ali i kako bi spriječili nastanak infekcija.

Emocije nakon poroda

Kombinacija fizičke iscrpljenosti, manjka sna i novostečene majčinske odgovornosti s promjenom u razini hormona, u 80% žena izaziva promjenjivo raspoloženje, tugu, plačljivost i iscrpljenost. Takvo razdoblje u životu novopečenih majki naziva se „baby blues“ te se javlja u gotovo svih žena. Traje od 2 do 6 tjedana, nije potrebno ga liječiti te se nikako ne smije zamijeniti s postporođajnom depresijom.

U higijeni mentalnog zdravlja od velike je pomoći redovita tjelesna aktivnost (kada to stanje rodilje dozvoli, ali su u početku dovoljne i kratke šetnje, obavljanje aktivnosti oko djeteta i sl.), zdrava i raznolika prehrana te odmor.

Nemojte odbijati pomoć obitelji, partnera i prijatelja. Oni su tu za vas kako bi vam olakšali početak. Također, ne zaboravite se posvetiti sebi - u početku neka to budu kraće aktivnosti, poput jutarnje kave, dužeg tuširanja, razgovora s prijateljicom i sl.

Ipak, u određenim situacijama je potrebno odmah zatražiti stručnu pomoć. Javite se liječniku ako imate suicidalne misli ili želju za ozljeđivanjem djeteta, ako ne možete spavati, jesti i povezati se s majčinskom ulogom i nakon duljeg vremena te ako ste u potpunosti obuzeti osjećajem tuge i izoliranosti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari