Nezadovoljna osamnaestogodišnjakinja

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Poštovani,
Moj problem traje već godinu dana. Imam 18 godina, prije godinu dana sam sa 75 kilograma za 3 mjeseca skinula 12 kg, od toga za 2 mjeseca samo 10.To nisam shvacala kako neko izgladnjivanje, vec sam se samo hranila zdravo, nisam večerala. Kada sam dosla do 60 kg, htjela sam smršaviti jos 5, visoka sam 178 cm. No nisam uspjela i težina mi je stagnirala između 65 i 68 kilograma. Borila sam se da dođem do tih 60 kilograma, no moja prehrana nikako nije bila pravilna, ili samo jedan jogurt, jedan obrok dnevno(ponekad u kojem su sadaržana 3 obroka). Uspješno sam držala težinu od 68 kg, do prije par mjeseci.Pročitala sam puno knjiga o dijetama, o pravilnoj prehrani, a najviše mi se svidjela knjiga dr.sc.Donatelle Verbanac.No nažalost moja odluka o zdravom načinu prehrane pomalo je odlazila.

Sada imam 76 kilograma, moj problem je pretjerano konzumiranje slatkoga, ugljikohidrata pogotovo u večernjim satima, prije sam to uspjela izbaciti iz organizma, no sada sam od toga odustala. Samo planiram dijete,a nikako da ih počnem, samo dobivam kg, svaki tjedan 1 kg. Osjećam se užasno, više ne mogu izaći pred ljude, jer se bojim da me vide ovakvu,opsjednuta sam hranom, dijetama, malo jedem samo kada sam vani, da drugi vide da ja malo jedem, ali kada dodem doma, onda slijedi gozba. Stalno si govorim jos samo to pa sutra dijeta,vise ne vjezbam kao prije godinu dana.

Sada sam odlucila uzeti stvar u svoje ruke, jer mi je ovo stanje donjelo samo probleme, pretjeranu težinu i menstruacije svakih 15 dana. Također, problem je sto ja želim sve to skinuti u što bržem roku, kao prije 1 god., kada sam nejedenjem tjedno gubila 2 kg. Molim vas da mi pomognete, kako da se riješim toga prejedanja, kako da provodim dijetu i koju. Pokušavala sam ujutro jesti jogurt, popodne povrće, no nakon toga sam samo ogladnila i onda pojela doslovno sve u kuhinji,cak i ono sto nikada ne bi ni pojela. Svjesna sam da imam ozbiljan problem i zelim ga rijesiti. Moja idealna težina za mene je 58 -59 kilograma, mozda premalo.
Koju dijetu bi mi preporucili, tako da prosjecno izgubim 2 kg tjedno. Kako da spriječim to moje prejedanje, koju hranu uzeti kao međuobrok, i kako jesti kada sam u skoli od 6-13h,i od 13-20,a inače ne volim jesti u školi.

Planiram trcati,vec sam počela danas, no nakon toga pojela kolača, to mi nije trebalo a eto, te početi plivati svaki dan oko 3 km. Koliko mi treba da dodem do 60, ali prvenstveno kako se zdravo hraniti i mršaviti, i riješiti i druge probleme(depresiju,manjak samopouzdanja itd).

Unaprijed hvala, i pohvala na ovakvoj stranici,moram priznati da sam se oduševila kada sam ju vidjela.

Odgovor: Draga Ana,
Čini se da ti sama znaš kako rješiti svoj problem sa suvišnim kilogramima, no nemaš dovoljno motivacije i upornosti da primjeniš ono što znaš. A tu ti mi baš i ne možemo pomoći, to je odluka koju moraš donijeti i poštovati sama.
Ako ti kažemo da prekomjerna tjelesna masa povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, u sklopu njih i rizik od moždanog te srčanog udara, zatim od dijabetesa, nekih karcinogenih bolesti...hoće li ti biti lakše konačno početi konzumirati manje količine zdravih namirnica raspoređenih ravnomjerno u nekoliko obroka, a ne pretjerivati sa proizvodima visoke energetske, a nikakve nutritivne vrijednosti?
Kako spriječiti prejedanje? Nemoj se dovoditi u stanje izgladnjivanja, dan započni sa doručkom. Kvalitetan doručak, osim što osigurava energiju potrebnu za početak dana, može biti izvor nutrijenata i prehrambenih vlakana (žitarice, voćni sokovi, mlijeko sa niskim udjelom masnoća ili fermentirani mliječni proizvodi...). Također može prolongirati osjećaj gladi i spriječiti kasnije prejedanje. Međuobroci mogu biti svježe voće ili povrće, sušeno voće, mliječni proizvodi sa niskim udjelom masnoća... Kada dođe vrijemem za ručak ti nećeš biti previše gladna i manje ćeš ručati. Isto tako, niskokalorični međuobrok između ručka i večere (koja ne smije biti prekasno) spriječit će večernje prejedanje.
Konzumiraj veće količine ribe, voća i povrća, a manje crvenog mesa i mliječnih proizvoda sa visokim udjelom masnoća. Pazi na unos tekućine i redovito vježbaj. Započni sa promjenama odmah pošto dobiješ ovaj mail, ne sutra, prekosutra, ili nakon Uskrsa.
Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari