Netopljiva prehrambena vlakna

Datum objave: 12. 02. 2009.

Pitanje: U kojim prehrambenim namirnicama (hrani) ima neprobavljivih vlakana?

Odgovor: Važnost prehrambenih vlakana u svakodnevnoj prehrani temelji se na svojstvu regulacije probave i zaštitnom učinku na probavni sustav. Netopiva vlakna (npr. celuloza, hemiceluloza, lignin) ulaze i izlaze iz probavnog sustava gotovo nepromijenjena. Imaju svojstvo apsorpcije vode, a pripisuje im se laksativno djelovanje, jer spriječavaju konstipaciju (zatvor) i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Ovakvo «čišćenje» spriječava duže zadržavanje nekih toksičnih supstanci u organizmu štiteći ga pritom od različitih bolesti ili potencijalno opasnih stanja. Pšenica, grah, artičoke, mekinje, smokve, neke su od namirnica koje sadrže netopiva prehrambena vlakna.

Namirnice bogate vlaknima obično sadrže mješavinu topljivih i netopljivih prehrambenih vlakana, a obje vrste su korisne i imaju pozitivan učinak na probavni sustav, ali i na cijeli niz drugih organa i organskih sustava. Prehrana bogata vlaknima može biti korisna pretilim osobama i svim ostalima koji žele smanjiti tjelesnu masu. Vlakna sama po sebi nemaju nikakvu kalorijsku vrijednost, ali mogu stvoriti osjećaj sitosti zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu.

Dnevno je potrebno unijeti 20 – 35 g prehrambenih vlakana, a kod povišenog unosa vlakana potreban je povišen unos vode. U tablici je prikazan sadržaj prehrambenih vlakana u odabranim namirnicama.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari