Mogu li aditivi uzrokovati rak?

Datum objave: 07. 12. 2009.

Pitanje:
Poštovani,
zanima me da li je točno da neki dodaci živežnim namirnicama (npr. E330 ) mogu uzrokovati rak ? Koliko su stvarno opasni ti dodaci i da li je obaveza proizvođača da u sadržaju proizvoda navede te dodatke ?

Odgovor:
Poštovana,
Prije 15-tak godina počele su kružiti crne liste sa E-brojevima koji, prema nepotpisanom autoru, ili više njih, označavaju aditive štetne za zdravlje čovjeka i trebaju se svakako izbjagavati. I opet se desilo, da se zbog nedostatka informacija, osudi nešto o čemu se dovoljno ne zna. Apsurdno je to što je lista sadržavala i neke prirodne aditive, poput limunske kiseline, koji su čak dobro prihvaćeni od strane «štovatelja prirodne hrane». E- sustav numeriranja uveden je kako bi se racionalizirao opseg aditiva koji su već u upotrebi te kako bi identifikacija aditiva bila što lakša. Prefiks E označava da se radi o aditivima koji su primjenjivi u Europi, a oznakom proizvođač garantira neškodljivost svojega proizvoda, odnosno aditiva. Naime, činjenica da je maksimalna dopuštena količina aditiva - koji su potencijalno rizični za zdravlje- u hrani, 100 puta manja od količine kod koje je rizik od štetnog djelovana na zdravlje čovjeka još uvijek jednak nuli, trebala bi dovoljno govoriti o tome kako je nemoguće prehrambenim namirnicama unijeti toliku količinu aditiva koja bi potencijalno bila štetna.

U Europskoj uniji odobrena je uporaba 297 aditiva, od toga 43 bojila, 12 zaslađivača i 212 aditiva ostalih kategorija, i nasuprot uvriježenom mišljanju, broj aditiva koji se danas koriste u prehrambenoj industriji gotovo se i nije mijenjao u posljednjih 30 – 40 godina.

Srdačan pozdrav!

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: aditivi,

Komentari