Mišićna masa

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Aktivno se bavim fitnessom i želela bi da dobijem mišićnu masu.. Imam 22 godine, visoka sam 167 cm., teška 55 kg.Obzirom da od proteinskih namirnica konzumiram dnevno 3 belanjka i oko 200 gr. nemasnog sira, što nije dovoljno, molim vas da mi kazete koje prirodne preparate (verovatno proteinski) treba da koristim, u kojim vremenskim intervalima i kojim dozama.
Hvala unapred,
Nada Klinovski

Odgovor: U cilju održavanja prirodne ravnoteže tijekom treninga izdržljivosti, sportaši bi trebali unositi 1.3 do 1.8 grama proteina na kilogram tjelesne mase. Unos proteina sportaša trebao bi biti nešto viši od unosa normalne odrasle osobe. S druge strane važno je naglasiti da pretjeran unos proteina, nasuprot učestalom mišljenju, neće utjecati na veći dobitak na (nemasnoj, mišićnoj) masi ni snazi.
Konzumacija proteina i ugljikohidrata prije vježbanja može reducirati katabolizam dok konzumacija proteina i ugljikohidrata nakon vježbanja može poticati resintezu glikogena, stvoriti anaboličku hormonalnu sredinu i brži oporavak.
Vježbanjem i adekvatnom prehranom možete utjecati na sastav tijela, te ćete na uštrb tjelesnih masnoća dobivati na nemasnoj tjelesnoj masi. Svoju prehranu možete nadopuniti sirutkom u prahu koju možete pronaći u prodavaonicama dodataka prehrani za sportaše.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari