Menopauza i osteoporoza

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Kako menopauza djeluje na moje kosti?

Odgovor: Menopauza je razdoblje života žene obilježeno promjenama žlijezda s unutrašnjim lučenjem koje označava kraj njezinih menstrualnih ciklusa i plodnih godina. U menopauzi se događaju mnoge hormonalne promjene. Uslijed snižene razine estrogena, žene u postmenopauzi izloženije su bolestima srca i osteoporozi.
Bilo da je menopauza prirodna ili je rezultat operativnog uklanjanja reproduktivnih organa, može ozbiljno utjecati na zdravlje kostiju. Estrogen igra važnu ulogu u zaštiti kostiju, i kako se produkcija estrogen smanjuje tijekom menopauze, dolazi do gubitka koštane mase. Gustoća koštane mase koju je žena imala na početku menopauze, i stupanj gubitka koštena mase u postmenopauzi važni su faktori u predviđanju da li će se kod žene razviti osteoporoza.
Šansa da se osteoporoza razvije može se smanjiti, pogotovo ukoliko se poduzmu koraci u ranijim stadijima života i u početku osteoporoze. Najveći gubitak koštane mase je u prvih nekoliko godina menopauze, gubitak se, iako manjim intezitetom, nastavlja i dalje, u postmenopauzi.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari