Tena Škunca

Datum objave: 20. 11. 2019.

Povodom mjeseca svjesnosti o karcinomu prostate, imali smo prilike razgovarati s mladom hrvatskom znanstvenicom Majom Severić, mag. exp. biol., koja trenutno završava svoju doktorsku disertaciju na Odsjeku za farmaciju Sveučilišta Queen's u Belfastu. Buduća doktorica znanosti radi u timu kojeg vodi dr. Wafa Al-Jamal, a specijaliziran je za područje nanomedicine i antitumorskih lijekova. Saznali smo zašto se tim dr. Al-Jamal odlučio za istraživanje metastatskog oblika karcinoma prostate te koje su novosti u liječenju karcinoma prostate.

Kada govorimo o učestalosti pojave karcinoma prostate u svijetu, što nam pokazuju statistički podaci? Tko je u najvećem riziku za razvoj karcinoma prostate?

Tumor prostate je drugi najčešći tumor kod muškaraca (nakon tumora pluća) te je za 3,8% smrti uzrokovanih karcinomom kod muškaraca odgovoran upravo karcinom prostate.

Stope incindencije i smrtnosti snažno su povezane s dobi, a najveća učestalost primijećena je kod muškaraca starijih od 65 godina.

Također, Afroamerikanci zbog genetske predispozicije imaju najveću stopu incidencije i agresivniji tip karcinoma prostate, u usporedbi s bijelcima.

Zašto se vaš tim odlučio na istraživanje metastatskog oblika karcinoma prostate? Možete li nam ukratko objasniti čime se točno bavite u vašim istraživanjima?

U našem timu odlučili smo se najviše posvetiti istraživanju liječenja metastatskog oblika karcinoma prostate jer je veoma agresivan i stopa preživljavanja u tom stadiju je mnogo niža u usporedbi s ranim stadijem karcinoma prostate, gdje je liječenje danas veoma uspješno. U našem laboratoriju razvijamo in vitro i in vivo metastatske modele karcinoma prostate, a posebno smo zainteresirani za metastaze proširene na kostima. Također, bavimo se nanomedicinom te koristimo nanočestice sa pametnim kemoterapeuticima koje smo specifično dizajnirali da se ciljano akumuliraju u metastatskim lezijama te imaju antitumorski učinak, smanjuju nuspojave i produljuju životni vijek.

Pokazuju li vaša dosadašnja istraživanja obećavajuće rezultate?

Naravno, naša dosadašnja istraživanja su se pokazala uspješnima u in vitro i, još važnije, na in vivo modelima (miševima).

Uspjeli smo učinkovito ciljati metastatske lezije karcinoma prostate u kostima i u ostalim organima koristeći naše specifično dizajnirane nanoterapeutike.

Takva ciljana terapija je vrlo važna jer se time povećava učinkovitost kemoterapije i smanjuju nuspojave. Eksperimenti su i dalje u tijeku te ćemo nastaviti sa terapijom koristeći različite kombinacije naših sustava.

Koji su danas trendovi u liječenju karcinoma prostate? Postoje li novosti u liječenju, konkretno, metastatskog oblika karcinoma prostate?

Trendovi u liječenju najviše ovise o stadiju karcinoma prostate. Kod početnog, lokaliziranog stadija, liječnici aktivno prate tumor, te ne primjenjuju nikakvu terapiju ako tumor ne raste. U slučaju rasta tumora najčešće se koristi operativni zahvat, radikalna prostatektomija kojim se uklanja prostata. Također se koristi i terapija zračenjem te hormonska terapija. Kod naprednog metastatskog oblika karcinoma prostate najčešće se koristi kemoterapija, terapija zračenjem te lijekovi za jačanje kostiju. Trenutno su u fazi kliničkih ispitivanja nove terapije koje uključuju kombinaciju kemoterapije, zračenja i hormonske terapije. Ostala klinička ispitivanja testiraju različite tretmane imunoterapijom gdje se pomoću vlastitog imunosnog sustava pacijenta pokušavaju eliminirati stanice tumora prostate.

Pošalji prijatelju na email

Komentari