Vitaminoteka

Datum objave: 22. 05. 2017.

Pitanje: Imam 28 godina i četrdesetak kila viška. Probala sam raznorazne dijete i ništa nije pomoglo. Zanima me kome bi se mogla obratiti da mi kaže nešto više o laparoskopskoj operaciji želuca, jer, kako sam čula, to je vrlo učinkovita metoda za mršavljenje, no pretpostavljem da i ona nosi određeni rizik, pa me zanima koji?

Odgovor:
Poštovana,

osoba koja Vas može uputiti na operaciju želuca sa ciljem liječenja pretilosti je liječnik specijalist koji će najprije ocijeniti jesu li pokušaji svim drugim metodama uzaludni. Ukoliko Vas uputi na takvu operaciju, objasniti će Vam sve rizike i prednosti zahvata, a odluku ćete potom morati donijeti sami.

Nekoliko je zahvata koji se mogu vršiti na želucu s ciljem liječenja pretilosti. Laparoskopski se vrši zahvat ugradnje želučane premosnice.

Operacijom se smanjuje obujam želuca i modificira tanko crijevo tako više ne možete jesti kao prije jer Vam želudac jednostavno ne može primiti prevelike količine hrane. Kako i svaki drugi operativni zahvat, i ovaj sa sobom nosi rizike, one uobičajene, poput stvaranja krvnih ugrušaka, popuštanja šavova, infekcija..., i one koji su specifični za ovaj zahvat kao moguća malapsorpcija proteina te, ovisno o modifikaciji tankog crijeva, nekih vitamina i minerala (vitamina D, B12, kalcija, željeza). Vrlo je važno nakon zahvata slijediti upute liječnika o prehrani, jer nekontroliranim unosom hrane možete «sabotirati» zavat. Morate imati na umu da sama operacija, bez Vaše kontrole vezane uz konzumiranje hrane, neće moći dati željene rezultate – odnosno restrikcije u prehrani morati ćete poštovati.

Stoga, ukoliko je Vaših četrdeset kilograma viška rezultat pretjeranog konzumiranja hrane, koje iz bilo kojega razloga niste u mogućnosti kontrolirati – dva puta razmislite o operaciji, jer joše jednom – nakon opisanog zahvata nekontrolirano prejedanje ne dolazi u obzir.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari