Koliko zelenog čaja

Datum objave: 10. 03. 2009.

Pitanje: Zanima me koliko je dozvoljeno piti zelenoga čaja recimo u zamjenu za vodu...koju obično pijem po 2- 4 litre dnevno.Da li je zeleni čaj u tim količinama štetan za organizam,jer čula sam da je vrlo zdrav za pročišćenje organizma.

Odgovor: Razlika između crnog i zelenog čaja je samo u načinu prerade, a biljka je ista. Camelia sinensis uzgaja se u Kini još od 6. st. Pri proizvodnji crnog čaja sjemenke i listovi podvrgavaju se fermentaciji na sunčevoj svjetlosti, a nakon toga proces se zaustavlja povišenjem temperature. Nasuprot tome, zeleni čaj se ne podvrgava procesu fermentacije. Listovi se zagrijavaju odmah nakon sakupljanja uz pomoć plamena ili pare, a zatim se suše u svrhu uklanjanja suvišne vode. Fermentacijom se gube mnoge korisne tvari.

Popis sastojaka koji su sadržani u čaju poprilično je dug. Zeleni čaj sadrži hlapiva ulja, vitamine, minerale i kofein, te fitokemikalije koji su najveći predmet interesa - polifenole, posebice katehin. Vjeruje se da su polifenoli najodgovorniji za blagotvorno djelovanje zelenog čaja na zdravlje ljudi. Katehini iz zelenog čaja posjeduju niz farmakoloških učinaka; posjeduju antioksidativno, antimutageno, antikarcinogeno i protuupalno djelovanje.

Većina studija pokazala je da zeleni čaj snizuje razinu ukupnog kolesterola, te da popravlja lipidni profil. Zeleni čaj može smanjiti učestalost pojave kardiovaskularnih bolesti čineći krvne pločice manje ljepljivima. Polifenoli u zelenom čaju povezani su sa smanjenom opasnošću od nekoliko vrsta tumora kod ljudi.

Samo po sebi nameće nam se pitanje o doziranju čaja, odnosno, koliko šalica zelenog čaja dnevno trebamo popiti da bi uživali u svim njegovim blagodatima.

Većina istraživanja koja su pratila poboljšanje zdravstvenog stanja bazira se na količini zelenog čaja koja se konzumira u Azijskim zemljama - otprilike 3 šalice (750 ml) dnevno (što osigurava 240-320 mg polifenola). Ipak, ostali istraživači predlažu da je za postizanje značajnijih efekata potrebno više od 3 šalice zelenog čaja dnevno. Preporučuje se čaj iz kojeg je uklonjen kofein kako bi se izbjeglo eventualno štetno djelovanje povezano s kofeinom, uključujući anksioznost i nesanicu. Tablete i kapsule zelenog čaja sadrže standardizirane ekstrakte polifenola, posebno katehina. Neke sadrže 97% polifenola – što je ekvivalentno 4 šalice čaja. Većina ovih standardiziranih pripravaka ne sadrži kofein.

Sama priprava čaja može se pretvoriti u pravi mali ritual;
Uvijek koristite svježu, prokuhanu vodu. Lončić za čaj trebao bi biti od vatrostalnog porculana ili stakla. Ukoliko je moguće, metalne lončiće treba izbjegavati.
Koliko dugo treba držati zeleni čaj u vodi ovisi o učinku koji želite da čaj ima kod vas. Ukoliko želite stimulirajući učinak, ostavite ga u vodi 3 minute. Nakon 5 minuta, čaj će imati umirujuće djelovanje, no pripazite, nakon 5 minuta čaj može imati gorak okus!

Budući da zeleni čaj sadrži znatno manje kofeina od kave, dozvoljeno je do 5 šalica zelenog čaja dnevno – dakle do 1 L dnevno. Ostatak tekućine unesite vodom.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari