Koliko kalorija dnevno?

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Imam 20 godina. Visoka sam 1.69m. Težina mi je 62 kg. Zanima me da li je to prekomjerna težina. Ne bavim se sportom ali trudim se svakodnevno kretati samo da ne sjedim. Imam problema sa kilogramima ali pazim da ih držim u normali. Zanima me koliko bi bilo dosta unijeti kalorija dnevno. Ne znam točno koja je vrsta hrane i koje količine su dozvoljene za dnevni unos a da se ne udebljam. Hvala.

Odgovor: Tvoji podaci (visina, tjelesna masa, dob) govore da imaš adekvatnu, a ne prekomjernu tjelesnu masu. Istina, idealno bi bilo da izgubiš još 1 – 2 kilograma no ukoliko ne osjećaš potrebu, nije nužno.
Dnevno, s obzirom na stupanj svoje tjelesne neaktivnosti, ne bi trebala unijeti više od 1800 kcal, a dozvoljene su sve vrste namirnica. Preporučuje se da jelovnik bude raznolik, da sadrži veće količine voća i povrća, integralnih žitarica i njihovih proizvoda, ribe, a manje količine crvenog mesa sa visokim udjelom zasićenih masnoća, bijelog kruha i šećera. Pri tome unos hrane u jednom danu treba raspodijeliti na pet obroka, te je potrebno paziti na adekvatnu hidraciju (minimalno 1,5 l vode dnevno).

Pošalji prijatelju na email

Komentari