Koliko je zdrava Atkinsova dijeta?

Datum objave: 20. 07. 2010.

Pitanje:
Možete li mi reći koliko je zdrava i efikasna Atkinsova dijeta? Visoka sam 1,57 i imam 68 kg.

Odgovor:
Atkinsova prehrana se bazira na visokom unosu proteina, a niskom unosu ugljikohidrata i ubraja se u tzv. dijete za mršavljenje.

Prehrana je podijeljena u tri faze: uvod, provođenje dijete i gubitak tjelesne mase, faza održavanje tjelesne mase. Tijekom uvodne faze (prvih 14 dana dijete), unos ugljikohidrata je limitiran na ne više od 20 g dnevno. Nije dozvoljeno voće, kruh, žitarice, povrće bogato škrobom, mliječni proizvodi (izuzev sira, vrhnja i maslaca). Tijekom faze u kojoj masa počinje opadati, vrši se eksperimentiranje različitim vrstama ugljikohidrata dok se ne ustanovi koje su «najliberalnije» doze koje mogu unositi, a da i dalje gubi na tjelesnoj masi. Tijekom posljednje faze utvrđuje se količina ugljikohidrata koju osoba može konzumirati, a da pri tome uspije zadržati svoju tjelesnu masu. Kada se nakon završnih faza odredi optimalna količina ugljikohidrata, nerijetko se osobama koje su provodile ovu dijetu sugerira da ostatak života unose tu, optimalnu, količinu ugljikohidrata, nikako veću.

Prema dr. Atkinsu, većina osoba mora limitirati unos ugljikohidrata na ne više od 60 g dnevno kako bi uspijela održati tjelesnu masu.

S obzirom na restrikcije koje ova prehrana zahtijeva, dr. Atkins preporuča redovitu tjelovježbu i unos suplemenata u prehrani (multivitaminsko mineralne pripravke).

Napomena: Preporuke o adekvatnom unosu ugljikohidrata formirane i prihvaćene od strane različitih renomiranih organizacija potiču dnevni unos otprilike 300 g ugljikohidrata.

Tko provodi ovu dijetu?
Atkinsova dijeta privlačna je osobama koje su bezuspješno pokušavale izgubiti tjelesnu masu uz pomoć niskokaloričnih bezmasnih dijeta. Osobe koje provode ovaj tip dijete mogu unositi koliko žele kilokalorija, samo je bitno da te kilokalorije ne potječu iz ugljikohidrata.

Što kažu pristalice?
Osnovna premisa ove dijete je da povišen unos ugljikohidrata uzrokuje porast tjelesne mase, koji vodi ka pretilosti. Prehrana bogata ugljikohidratima povećava proizvodnju inzulina. Kada je razina inzulina povećana, hrana koju jedemo brzo i lako se konvertira u masti, i skladišti u našim stanicama. S druge strane, u nedostatku ugljikohidrata, tijelo je, da bi dobilo potrebnu energiju, prisiljeno sagorijevati masti.

Dr. Atkins sa svojim kolegama ovom vrstom prehrane tretira pretile osobe, osobe oboljele od dijabetesa tipa 2, osobe sa visokim kolesterolom i trigliceridimau krvi te osobe sa povišenim krvnim tlakom.

Što kažu kritičari?
Mnogi nutricionisti ne slažu se niti preporučaju Atkinsovu dijetu jer smatraju da je povišen unos kilokalorija, bez obzira otkud one potječu, te nedostatak tjelovježbe glavni unos pretilosti.

Kritičare zabrinjava utjecaj Atkinsove dijete na zdravlje osoba koje je prakticiraju. Naime prehrana koja može sadržavati velike količine zasićenih masnoća i kolesterola izlaže osobe riziku od srčanih bolesti. Nedavno objavljena istraživanja pokazuju da prehrana bogata proteinima može ubrzati razvoj ateroskleroze, glavnog uzroka srčanog udara, povećati rizik od osteoporoze te poremetiti rad bubrega.

S druge strane, namirnice koje dr. Atkins u svojoj prehrani izbacuje, voće, povrće, sjemanke..., dokazano štite od srčanih oboljenja.

Preporučujemo Vam da ne eksperimentirate s ovom dijetom, a ako želite smršaviti držite se ovih općih pravila:

Dnevno konzumirajte do 5 manjih obroka. Uključite u svoju prehranu namirnice biljnog podrijetla, cjelovite žitarice i ribu. Smanjite unos namirnica animalnog podrijetla, ukoliko konzumirate meso, odaberite bijelo meso peradi, ili krto crveno meso. Za međuobroke odaberite svježe voće ili povrće. Izbjegavajte kasnovečernje obilne obroke, no nikako ne preskačite doručak. Preskakanjem doručka nećete postići regulaciju tjelesne mase niti ćete smršaviti, dapače, jedino što ćete postići je prekomjeran unos hrane za ručak.

Pokušajte, računati unesene kalorije, i pri tome pazite da dnevni unos kalorija ne prelazi 1800.

Konzumirajte do 2 litre tekućine i krećite se barem pola sata dnevno (tjelesna aktivnost ne uključuje samo naporne treninge ili tjelovježbu, ona uključuje i svakodnevne šetnje, vožnje biciklom, rolanje..., a to uistinu ne iziskuje pretjeran napor.)

Srdačan pozdrav

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari