Vitaminoteka

Datum objave: 20. 04. 2022.

Danas vam prenosimo upit klijentice koji je pristigao u naše nutricionističko savjetovalište Vitaminoteka

Pitanje: Vegetarijanka sam već dvije godine. Ne jedem ribu, pijem mlijeko i konzumiram mliječne proizvode u manjim količinama. Uglavnom baziram prehranu na toplim varivima, voću i povrću. Zanima me kako još mogu poboljšati unos vitamina u organizam, a da to nije putem dodataka prehrani? Na što trebam najviše pripaziti?

Odgovor:
Pravilno planirana vegetarijanska prehrana koja obuhvaća unos mlijeka i miječnih proizvoda, ali i jaja i ribe može biti adekvatna za cijeli životni ciklus. Međutim, Vaš je prehrambeni obrazac dosta restriktivan, a budući da niste skloni uzimanju dodatnih nutrijenata putem dodataka prehrani postoji veliki rizik od prehrambenih nedostataka.

Kao izvor visokokvalitetnih proteina unosite samo male količine mliječnih proizvoda pa postoji rizik od neadekvatnog unosa esencijalnih aminokiselina. Stoga je iznimno bitno da pravilno kombinirate žitarice i mahunarke.

Primjerice, možete u jednom obroku pripremiti proso i slanutak ili rižu i grašak kako bi se opskrbili dovoljnom količinom esencijalnih aminokiselina.

Nadalje, postoji realan rizik od deficita željeza budući da mlijeko i mliječni proizvodi nisu značajni izvori ovog neophodnog materijala, a ujedno i ometaju njegovu apsorpciju. Dodatno, apsorpcija željeza iz biljnih izvora nije toliko učinkovita kao kod životinjskih namirnica. Stoga je dobra ideja da pripazite na dovoljan unos mahunarki i zelenog lisnatog povrća uz koje bi trebali unijeti i vitamin C (primjerice sokom od limuna ili naranče) jer potiče apsorpciju željeza.

Tek malen unos mlijeka i mliječnih proizvoda dugoročno povisuje Vaš rizik od nedostatka vitamina B12. Zanimljivo je da se izbacivanjem namirnica koje sadrže vitamin B12 simptomi deficita očituju tek nakon 5 ili više godina u odraslih osoba. Tek se u rjeđim slučajevima simptomi javljaju nakon godinu dana. Najčešći simptomi deficita vitamina B12 su manjak energije, zujanje u ušima, smanjena osjetljivost na bol, zamagljen vid, oslabljeno pamćenje, konfuzija i halucinacije. Iako nema pravila, simptomi se razvijaju postepeno tijekom mjeseci prije nego što se prepozna deficit i najčešće u potpunosti nestaju davanjem vitamina B12. Klinički deficit može uzrokovati anemiju i oštećenje živčanog sustava. Valja imati na umu da tempeh, miso i spirulina nisu pouzdani izvori vitamina B12 kako se ponekad navodi, stoga savjetujemo posezanje za obogaćenim proizvodima.

Vegetarijanska prehrana u koju nije uključena riba često je siromašna omega-3 masnim kiselinama. Savjet je da svakako povećate unos lanenih sjemenki, lanenog ulja i orašastih plodova, no imajte na umu da je pretvorba biljnih omega-3 u oblik koji koristi ljudski organizam nedovoljno učinkovita pa svakako razmislite o unosu obogaćenih proizvoda.

Kako biste svom organizmu osigurali dovoljno energije i hranjivih tvariu prehranu uključite, ako već niste, sjemenke i orašaste plodove te alge i obogaćene proizvode.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori, vegetarijanstvo,

Komentari