Datum objave: 12. 10. 2021.

Svaki roditelj vrlo dobro zna da je kvalitetan san važan za uspjeh djeteta u školi. Uz dobre navike spavanja djeca se osjećaju bolje i lakše se fokusiraju na gradivo. San također pridonosi  učvršćivanju pamćenja koje je važno za uspješan proces učenja.

Kao roditelj sigurno se pitate kako možete pomoći djetetu da se vrati na školski režim spavanja nakon završenih praznika? Tajna je u redovitom odlasku na počinak i ustajanju kojeg se treba držati tijekom cijele godine. Kada dijete ima uredan raspored spavanja i kvalitetan okoliš za spavanje te pravilnu higijenu sna, lakše će ispunjavati školske zadatke i osjećat će se bolje.

Zašto je važan uredan raspored spavanja za dijete?

Djeca se ugledaju na svoje roditelje kada su u pitanju zdrave navike. A odlazak na spavanje nije nikakav izuzetak po tom pitanju. Redovit raspored spavanja pomaže djeci i roditeljima da se njihovo tijelo navikne na uredan ritam odlazaka na spavanje te jutarnje ustajanje. Držite li se toga vi i vaše dijete, osjećat ćete se manje umornima, nećete biti iscrpljeni niti pospani tijekom dana.

Djeca i adolescenti čiji roditelji brinu o urednom rasporedu spavanja, u pravilu su bolje ispavani. Oni ranije odlaze na spavanje i ranije se dižu te su u principu manje umorni od djece čiji roditelji ne brinu o higijeni sna. 

Koliko je sna potrebno vašem djetetu?

Količina sna ovisi o dobi vašeg djeteta, koliko je dijete aktivno tijekom dana, ali i o njegovim  individualnim potrebama. Američka Nacionalna fondacija za san donosi sljedeće preporuke: 

  • predškolska djeca trebaju 10-13 sati sna dnevno,
  • osnovnoškolci 9-11 sati,
  • tinejdžeri 8-10 sati sna dnevno.

Američki CDC (Centers for Disease Control) otkrio je da većina tamošnje djece i tinejdžera ne spava dovoljno. Gotovo 6 od 10 osnovnoškolaca te 7 od 10 srednjoškolaca nemaju uredne navike spavanja, a dvije trećine spomenutih srednjoškolaca spavaju manje od 8 sati dnevno.

No kada se djeca drže redovnog rasporeda spavanja uz podršku svojih roditelja, osiguravaju si dovoljno sna zaslugom čega postižu i bolje rezultate u školi.

Kako se vratiti na školski režim spavanja?

Tijekom ljetnih i drugih praznika djeca se opuste te se prestanu držati uobičajenog rasporeda spavanja. Praznici su im, dakako, potrebni da se odmore i napune energijom. Međutim, tijekom kraćih praznika bilo bi dobro da djeca ostanu pri uobičajenom ritmu spavanja. U tom se slučaju neće morati kasnije prilagođavati školskom ritmu obaveza.

Kada god je to moguće, nastojte pomoći vašem djetetu u održavanju redovite rutine odlaska u krevet i ustajanja u točno određeno vrijeme. Na taj će način dijete biti spremno za novi školski raspored i sve nastavne obaveze koje ga očekuju.

Kako kao roditelj možete pomoći mališanu da se vrati u redoviti školski ritam spavanja? Najbolja taktika je da to činite dan po dan. Proces prilagodbe trebao bi biti postupan. Ako ste propustili tjedne prije početka škole, započnite s prilagodbom večeras. Svakoga dana pošaljite dijete u krevet i budite ga 15 minuta ranije nego inače, sve dok ne dođete do željenog rasporeda spavanja. 

Imajte na umu da prilagodba novom ritmu spavanja može biti izazov za neku djecu. Ako vaše dijete ne uspije zaspati 20 minuta po odlasku u krevet, izvucite ga iz sobe i s njim obavite neku uspavljujuću aktivnost kod koje neće biti izloženo plavom svjetlu. Kada postane pospano, ponovno ga odvedite u krevet.

Budite strpljivi, dajte si vremena. Ako je vaše dijete starije ili adolescent, dobro bi bilo da s njim porazgovarate o važnosti sna i dobrobitima dobrih navika spavanja.

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: adolescenti, djeca, san, spavanje,

Komentari