Vitaminoteka

Datum objave: 13. 06. 2016.

Pitanje: Visoka sam 175 i teska 52 kilograma, jedem najmanje tri obilna obroka na dan i po neznam koliko meduobroka. Zdravo se hranim, ali nikako da se udebljam. Htjela sam početi piti proteine za masu, ali ne znam da li bi oni djelovali kod mene jer se ne bavim sportom. Molim vas pomozite jer stvarno izgledam kao kostur. Nisam nikad bila na nikakvim dijetama nego sam takva od malena.

Odgovor:
Evo nekoliko savjeta:

  1. Obavezno doručkujte – mlijeko i mliječne proizvode, kruh obogaćen sjemenkama, šunku, sir, sirne namaze, maslac, voće i voćne sokove
  2. Ručajte kuhani obrok s vrijednim proteinima porijeklom iz mesa ili ribe, te povrće. Koristite maslinovo ulje kad god je to moguće.
  3. Večerajte obilno, ali ipak izbjegavajte fast food u večernjim satima.
  4. Međuobroci su za Vas izrazito važni. Trebate dati prednost sušenom voću poput grožđica, marelica, suhih smokava i šljiva, te orašastim plodovima – orasima, bademima, indijskim i brazilskim oraščićima, lješnjacima... Sladoled i energetske pločice su prihvatljivi međuobroci za Vas. Nemojte odbijati ni kolače, posebice voćne.
  5.  Proteini Vam neće biti od velike koristi. Više Vam može koristiti zamjenski obrok na bazi ugljikohidrata s dodatkom proteina koji će povisiti Vaš ukupni energetski unos. Takvi pripravci mogu se nabaviti u prodavaonicama dodataka prehrani za sportaše.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori,

Komentari