Vitaminoteka

Datum objave: 14. 11. 2016.

Pitanje: Imam problem vezan uz prehranu. Naime, izbjegavam slatko u širokom luku, dva do tri dana izdržim bez deserta, a nakon toga se prežderem za sve dane koje nisam jela. Pomozite mi savjetom ili predložite prehranu kojom mogu izbjeći ovakav obrazac ponašanja.

Odgovor: Izrazita želja za određenom hranom je vrlo česta pojava kod odraslih i jedan od razloga zbog kojih dijete za mršavljenje završe neuspjehom. Iako se smatralo kako restrikcija unosa hrane za kojom se žudi samo povećava želju za njom, nekoliko studija je pokazalo upravo suprotno.

Smanjenje ukupnog kalorijskog unosa te odricanje od zabranjene hrane tijekom mršavljenja osim što pomaže smanjiti kilograme, postupno dovodi do smanjenja jake želje za izrazito masnom, slatkom ili slanom hranom. Također, želju za visokokaloričnom hranom pomoći će smanjiti i održavanje glukoze u krvi konstantnom. Glukoza u krvi neće jako oscilirati ukoliko se konzumiraju namirnice niskog glikemijskog indeksa i ako se uvede navika čestih malih obroka.

Stoga, pokušaj isplanirati prehranu tako da imaš tri glavna i dva međuobroka dnevno. Neka ti prehrana obiluje integralnim žitaricama i voćem i povrćem koji sadrže prehrambena vlakna i koji razgradnjom polako otpuštaju glukozu u krvotok. Svakodnevno si možeš priuštiti neku slasticu, kao što je sušeno voće, mliječni ili voćni sladoled, mliječni desert ili par integralnih keksića, međutim, količine trebaju biti ograničene.

Jo-jo efekt dijete
Valja imati na umu kako vrlo niskokalorijske dijete i dijete koje sugeriraju izbacivanje osnovnih skupina nutrijenata (masti, proteina ili ugljikohidrata) nisu preporučljive. Takve dijete dovode do začaranog kruga ili jo-jo efekta dijete koji je poznat mnogima koji bezuspješno pokušavaju izgubiti suvišne kilograme.

Znanstveno je dokazano da takav začarani krug rezultira smanjenjem bazalnog metabolizma (energije koja je potrebna za odvijanje osnovnih fizioloških procesa u organizmu), odnosno laički rečeno: usporavanjem metabolizma. Također, svaki takav ciklus uzrokuje povećanje udjela masnog tkiva na račun mišićne mase.

Očito je da hranu koristiš kao utjehu ili kompenzaciju za neke druge probleme, potrebe ili jednostavno u situacijama kada ti je dosadno. To trebaš osvijestiti i usmjeriti energiju na druge aktivnosti.

Primjerice, umjesto prejedanja kreni na vožnju biciklom ili se bavi nekom slobodnom aktivnošću - meditiraj, pleši, pjevaj.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari