Datum objave: 10. 06. 2020.

Dishidroza je kožna bolest koja se očituje u akutnoj fazi pojavom mjehurića na dlanovima i stopalima, a u kroničnoj fazi zadebljanjem, ljuštenjem i pucanjem kože.

To je kronična recidivirajuća bolest (ponavlja se), a češće se javlja tijekom ljeta kada je znojenje dlanova i tabana izraženije. Obično se javlja u dobi između 20. i 40. godine života, 2 puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Uzroci i simptomi

Uzrok bolesti nije poznat. Smatra se da na nastanak bolesti utječu genetika, preosjetljivost na metale (nikal i krom), gljivične infekcije stopala, atopijska konstitucija (osobe s astmom, peludnom hunjavicom i atopijskim dermatitisom), stres, lijekovi kao primjerice penicilin.

Bolest se očituje iznenadnom pojavom crvenila i mjehurića veličine od 0,1 do 0,3 cm koji su ispunjeni bistrim sadržajem na dlanovima i tabanima, te na postraničnim dijelovima prstiju ruku i nogu. Ponekad se uz sitne mjehuriće pojavljuju i veći mjehuri u promjeru do 2 cm. Za kronični stadij bolesti karakteristično je zadebljanje, ljuštenje i pucanje kože. S obzirom na to da se promjene često ponavljaju, istovremeno se mogu naći simptomi akutne i kronične faze bolesti.

Najčešće komplikacije dishidroze su bakterijske infekcije, gljivične infekcije te pojava ekcema.

Kod bakterijske infekcije sadržaj mjehurića postaje gnojan, naglo se razvija upala s otokom šaka i stopala, ponekad s upalom limfnih žila (limfangitis) i upalom jednog ili više limfnih čvorova (limfadenitis). Vlažna i oštećena koža pogodna je za razvoj gljivične infekcije koja može uzrokovati česte recidive.

Zbog oštećenja zaštitnog sloja kože se razvija kontaktna preosjetljivost i pojava ekcema.

Kako je dishidroza slična drugim kožnim bolestima kao što su gljivična infekcija stopala, atopijski dermatitis, kontaktni alergijski dermatitis i palmoplantarna psorijaza, dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike, mikološke obrade, alergološkog testiranja (Epikutani test, Prick test) te patohistološke analize.

Dishidroza i liječenje

Potrebno je liječenje osnovne bolesti. Preporučuje se izbjegavati:

  • kontaktne alergene
  • ekstremne temperature i znojenje
  • prečesto pranje ruku
  • dulji boravak u vodi.

Nakon svakog pranja ruku potrebno je nanijeti njegujuću kremu.

U akutnoj fazi kada su prisutni mjehurići i vlaženje, preporučaju se kupke i oblozi s ekstraktom hrastove kore te kortikosteroidni losioni i kreme. Da bi se ublažio svrbež peroralno se daju antihistaminici.

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: Maja Ceković, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Dermangio

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari