Datum objave: 23. 08. 2023.

Planinarenje je već stoljećima omiljeni hobi kojem popularnost sve više raste i kojem se posvećuje sve više ljudi bez obzira na dob, spol i tjelesne sposobnosti. No i u planinama je važno čuvati zdravlje.

Odlazak u planinu može biti vrlo zabavan i opuštajući, napuniti nam baterije te doprinijeti dobrom zdravlju. No može nam i zagorčati život te zahtijevati intervenciju hitnih službi ako nismo oprezni i ako odlazimo na penjanje nepripremljeni. Stoga, svaki odlazak u planinu treba shvatiti ozbiljno i temeljito se pripremiti kako ne bismo završili u nekom od twitova Hrvatske gorske službe spašavanja.

Za početak: dobro stanje i dobro znanje

Prije nego što se uopće počnete baviti planinarenjem, bitno je biti siguran da vam to dozvoljava vaše zdravlje. Pritom uvijek možete pitati vašeg liječnika za savjet.

Nakon toga je potrebno pronaći odgovarajuće planinarsko društvo gdje ćete, pored dobre ekipe, steći i znanja i vještine o tome kako se ponašati u planini. Naime, uspon na Sljeme i planinarenje po Velebitu, Mosoru ili nekim drugim zahtjevnijim planinama, nipošto nije isto.

Ako se odlučite planinariti, posebno ako ste početnik, onda svakako krenite u osvajanje vrhova u društvu iskusnih, izbjegavajte odlazak u planine sami. Ako već silno želite samostalno proći neki „lakši“ uspon, morate biti odgovarajuće opremljeni.

Pametno birajte sadržaj ruksaka

Definitivno morate ići s rancem u kojem će biti nekoliko neizostavnih stvari. Ranac morate pažljivo birati već prema tome idete li na jednodnevni ili višednevni planinarski izlet. Ovdje ćemo se osvrnuti samo na dio sadržaja ruksaka koji vam može pomoći u slučaju da se nađete u neplaniranoj situaciji.

  • Mobitel s punom baterijom. Svakako ponesite mobitel koji mora biti u potpunosti napunjen. Nije zgoreg imati i prijenosni punjač za mobitel u slučaju da zbog nenadanih okolnosti ostanete u planini dulje nego što ste očekivali.
  • Boca s vodom i energetska pločica. U rancu još mora biti boca s vodom te neka energetska pločica. Posebno je važno misliti o nadoknadi tekućine tijekom ljeta, neovisno o hladovini.
  • Repelenti i zaštita od sunca. Nije zgoreg ljeti imati i sprej protiv kukaca, a tijekom cijele godine kremu za zaštitu od sunčevog zračenja. Hladovina drveća samo nas djelomično štiti od UV zračenja.
  • Set za prvu pomoć, odnosno putna ljekarna. Osim neizostavnih flastera i antiseptika za ranu, sadržaj seta za prvu pomoć kojeg nosimo u planine potrebno je proširiti, a također ovisi i o našem zdravstvenom stanju.

Sadržaj putne ljekarne

U ranac, među ostalim, dobro je staviti i gaze za zaustavljanje krvarenja, zavoje te manje škare ili, još bolje, „švicarski nožić“. Bilo bi dobro podsjetiti se prve pomoći u slučaju ozljede jer ste možda već zaboravili što ste učili tijekom priprema za polaganje vozačkog ispita. 

Ostatak članka pročitajte Adiva.hr

Autorica: Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: planinarenje, putna ljekarna,

Komentari