Poliklinika Mazalin

Datum objave: 19. 10. 2021.

Infekcije mokraćnog sustava predstavljaju jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku obiteljske medicine, pogotovo u žena. Često su bezazlene, no ponekad mogu uzrokovati ozbiljne posljedice i komplikacije, stoga ih je važno pravovremeno prepoznati i liječiti.

U tekstu koji slijedi donosimo vam sve o urinarnim infekcijama: definiciju, rizične čimbenike, dijagnostiku i liječenje te savjete za prevenciju njihovog nastanka.

Što su urinarne infekcije?

Urinarne infekcije uvrštavamo u najčešće bakterijske infekcije, pogotovo u žena, a zahvaćaju mokraćni sustav koji se sastoji od donjeg (mokraćne cijevi i mjehura) i gornjeg (mokraćovoda i bubrega) dijela. Urinarne infekcije najčešće zahvaćaju donji dio mokraćnog sustava. Iako od njih mogu oboljeti ljudi svih dobi i oba spola, veći rizik za obolijevanje imaju žene zbog specifičnosti anatomske građe mokraćnog sustava (mokraćna cijev je kraća pa bakterije lakše prodiru do mjehura i ostalih dijelova mokraćnog sustava).

Urinarne infekcije dijelimo na:

  • uretritis (infekciju mokraćne cijevi)
  • cistitis (infekciju mokraćnog mjehura)
  • pijelonefritis (infekciju bubrega)
  • asimptomatsku bakteriuriju (prisutnost bakterija u urinu bez simptoma).

Učestalo ponavljajuće infekcije nazivamo recidivirajuće infekcije, a često su praćene komplikacijama.

Cistitis i uretritis

Najčešće urinarne infekcije su upravo cistitis i uretritis. Nastaju kolonizacijom mokraćne cijevi i mjehura bakterijama koje se inače tamo ne nalaze. Najčešći uzročnik je bakterije Escherichia coli. Ona se uobičajeno nalazi u debelom crijevu, a zbog blizine mokraćne cijevi i analnog otvora lako dolazi do mokraćnog sustava i tamo dovodi do infekcije.

Simptomi mokraćnih infekcija

Simptomi urinarnih infekcija ovise o zahvaćenosti gornjeg ili donjeg dijela mokraćnog sustava.

Simptomi infekcija donjeg mokraćnog sustava su:

  • učestalo i bolno mokrenje
  • pečenje pri mokrenju
  • bol u donjem dijelu trbuha i zdjelici
  • mučnina
  • neodgodiva potreba za mokrenjem
  • zamućenost i neugodan miris urina
  • krv u urinu

Ukoliko se radi o infekciji gornjeg mokraćnog sustava navedenim simptomima pridružena je i vrućica uz zimicu i tresavicu, bolovi u mišićima i slabost. Simptomi najčešće nastaju naglo.

Rizični čimbenici

Određene skupine pacijenata imaju veći rizik za nastanak urinarnih infekcije. Među rizične čimbenike ubrajamo:

  • Ženski spol - žene imaju veći rizik za nastanak urinarnih infekcija zbog ranije objašnjenih posebnosti građe mokraćnog sustava.
  • Šećernu bolest - osobe koje boluju od dijabetesa imaju slabiji imunitet, a veća razina šećera u mokraći predstavlja pogodnu podlogu za razvoj bakterija.
  • Rizične spolne odnose (često mijenjanje partnera) - neke od spolno prenosivih bolesti mogu se očitovati simptomima urinarnih infekcija.
  • Anomalije mokraćnog sustava - često dovode do zadržavanja mokraća što predstavlja pogodan okoliš za razvoj bakterija.
  • Trudnoću - tijekom trudnoće dolazi do promjena u mokraćnom sustavu (širenje mokraćnog sustava, zadržavanja mokraće zbog pritiska maternice) koje pogoduju razvoju bakterija.
  • Opstrukciju (začepljenje) mokraćnog sustava povećanom prostatom ili kamencima.
  • Menopauzu - niska razina ženskih spolnih hormona dovodi do promjena u mokraćnom sustavu.
  • Loše higijenske navike - korištenje jakih sapuna za njegu intimnog područja, neredovito mijenjanje donjeg rublja te brisanje u smjeru od anusa prema mokraćnoj cijevi pridonose razvoju urinarnih infekcija.

Dijagnostika

Dijagnoza urinarnih infekcija postavlja se analizom urina uz prisutnost klasičnih simptoma. Najpogodniji uzorak urina je prvi jutarnji urin. Uzima se nakon buđenja, pri čemu se najprije prvi mlaz urina ispusti u WC školjku, a u sterilnu posudicu se prikupi srednji mlaz. Urin se analizira pomoću test trakica ili sedimentacijom urina, a ponekad se učini i urinokultura. Prisutnost nitrata, bakterija i/ili leukocita u urinu ukazuje na infekciju mokraćnog sustava. Urinokulturu je potrebno učiniti u trudnica, dijabetičara, pacijenata s recidivirajućim infekcijama te onima s anomalijama mokraćnog sustava. Obrada kompliciranih urinarnih infekcija može uključivati i ultrazvuk urotrakta i abdomena, CT, MR ili druge pretrage.

Ultrazvuk

Ultrazvuk urotrakta je bezbolna, sigurna i jednostavna dijagnostička metoda za prikaz mokraćnog sustava. Učini se kada postoji sumnja na anomalije mokraćnog sustava, prisutnost kamenaca, ciste, tumore te komplicirane urinarne infekcije. Na pregled je potrebno doći natašte i s punim mokraćnim mjehurom kako bi slika bila što kvalitetnija.

Liječenje urinarnih infekcija

Liječenje se provodi antibioticima. Uz antibiotike potrebno je piti puno tekućine tijekom dana i ne odgađati mokrenje kako bi se bakterije isprale iz mokraćnog sustava. teže infekcije gornjeg mokraćnog sustava ponekad je potrebno liječiti u bolnici.

Savjeti za prevenciju mokraćnih infekcija

  1. Pijte puno tekućine.
  2. Nemojte odgađati mokrenje.
  3. Uvijek se izmokrite do kraja.
  4. Smanjite unos kave, alkohola te prestanite pušiti.
  5. Održavajte higijenu intimnog područja.
  6. Koristite pamučno donje rublje te ga redovito mijenjajte.
  7. Nakon mokrenja, uvijek se obrišite od naprijed prema straga.
  8. Pomokrite se nakon spolnog odnosa.
  9. Pravilnom prehranom povećajte unos vitamina C.
  10. Uzimajte probiotike.
Pošalji prijatelju na email

Komentari