Poliklinika Mazalin

Datum objave: 13. 09. 2022.

Hormoni se prirodno nalaze u dinamičkoj ravnoteži koja podrazumijeva stalno variranje unutar standardnih vrijednosti. Nedostatno ili pretjerano lučenje hormona, kao i otpornost na djelovanje hormona, može uzrokovati hormonsku neravnotežu ili hormonski disbalans.

Riječ „hormon“ grčkog je podrijetla i znači poticati ili pokretati, što ujedno i opisuje njihovu ulogu u organizmu. Naime, hormoni su pokretači važnih biokemijskih procesa koji omogućuju optimalno funkcioniranje organizma.

Što može uzrokovati hormonski disbalans, kako ga prepoznati te kako isti može utjecati na zdravlje ženskog organizma pročitajte u nastavku.

Što su hormoni?

Hormoni su signalne molekule koje proizvode specijalizirana tkiva ili endokrine žlijezde (žlijezde s unutarnjim lučenjem) i izlučuju ih u krvotok kojim mogu dospjeti do bilo koje stanice u tijelu.

Hoće li stanica reagirati na hormonski podražaj, ovisi o tome posjeduje li specifične receptore koji mogu prepoznati taj hormon. Nakon reagiranja hormona sa staničnim receptorom, u stanici se pokreću različita zbivanja koja rezultiraju biološkim učincima karakterističnima za taj hormon.

Poremećaj ravnoteže ženskih spolnih hormona

Proizvodnja ženskih spolnih hormona uvjetovana je pravilnom funkcijom niza endokrinih žlijezda osi hipotalamus – hipofiza – jajnik.

Hormoni hipotalamusa i hipofize djeluju na jajnik, koji proizvodi i izlučuje ženske spolne hormone – estrogen i progesteron, odnosno nadbubrežnu žlijezdu koja (kao i jajnici) u manjoj mjeri proizvodi muške spolne hormone (androgene).

Ženski spolni hormoni odgovorni su za razvoj ženskih spolnih obilježja, reguliraju menstruacijski ciklus, omogućuju začeće, normalan tijek trudnoće, razvoj ploda i dojenje te imaju ulogu u seksualnoj želji i zadovoljstvu. Uzimajući u obzir sve navedeno, jasno je kako hormonska neravnoteža može značajno negativno utjecati na reproduktivno, ali i opće zdravlje žena.

Hormonalni disbalans uglavnom se spominje u kontekstu spolnih hormona, međutim može biti uzrokovan poremećajem u lučenju hormona na bilo kojoj razini osi hipotalamus – hipofiza – žlijezda.

Što može uzrokovati hormonski disbalans?

U žena reproduktivne dobi najčešći uzrok neravnoteže spolnih hormona jest sindrom policističnih jajnika (engl. polycystic ovary syndrome – PCOS).

U druge moguće uzroke ubrajamo:

Kako prepoznati hormonski disbalans?

Hormonska neravnoteža može se manifestirati širokim spektrom znakova i simptoma, ovisno o spolu i zahvaćenoj žlijezdi, od kojih neke od njih navodimo u nastavku:

Simptomi i znakovi u žena:

Simptomi i znakovi u muškaraca (posljedica smanjene razine testosterona):

  • ginekomastija (povećanje tkiva dojki)
  • smanjen seksualni nagon
  • erektilna disfunkcija
  • smanjen rast kose
  • gubitak mišićne i koštane mase
  • poteškoće s koncentracijom

Određivanje hormonskog statusa spolnih hormona

Određivanje vrijednosti spolnih hormona iz uzorka krvi provodi se u svrhu procjene funkcije spolnih žlijezda – jajnika u žena, odnosno testisa u muškaraca, obično u sklopu laboratorijske obrade kod nepravilnih menstruacijskih ciklusa te utvrđivanja razloga otežanog postizanja trudnoće.

I za kraj…

Hormonski disbalans podjednako pogađa i žene i muškarce. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, žene su ipak osjetljivije na promjene u hormonskom sastavu.

Stoga, primijetite li znakove i/ili simptome koji mogu ukazivati na isti, dogovorite pregled i posavjetujte se s izabranim liječnikom.

Nadalje, preporučujemo da u svoju svakodnevnu rutinu uvrstite tjelovježbu, hranite se zdravo i raznoliko, održavajte uredan ritam spavanja i izdvojite vrijeme za opuštanje!

Pošalji prijatelju na email

Komentari