Poliklinika Mazalin

Datum objave: 29. 11. 2023.

Disfunkcionalno krvarenje maternice je rezultat poremećaja menstrualnog ciklusa i obuhvaća razne nepravilnosti krvarenja. Disfunkcionalna krvarenja relativno su česta pojava u žena reproduktivne dobi.

Što je disfunkcionalno krvarenje maternice, zašto nastaje, što uključuje te kako se dijagnosticira i liječi, pročitajte u tekstu koji slijedi.

Što je disfunkcionalno krvarenje maternice?

Disfunkcionalno krvarenje maternice je abnormalno krvarenje iz maternice koje nije uzrokovano organskim promjenama ili nekom sistemskom bolesti koja se odražava na ginekološki sustav.

Takvo krvarenje nastaje kao posljedica hormonske neravnoteže i rezultat je poremećaja menstruacijskog ciklusa.

Disfunkcionalno krvarenje može se manifestirati na različite načine:

  • menoragija (menstrualno krvarenje produljenog trajanja)
  • hipermenoreja (obilno menstrualno krvarenje)
  • polimenoreja (prečesto menstrualno krvarenje)
  • intermenstrualno krvarenje (krvarenje koje se javlja izvan menstruacije)

Koji je uzrok disfunkcionalnog krvarenja maternice?

Disfunkcionalno krvarenje može biti anovulacijsko ili ovulacijsko.

Anovulacijsko krvarenje je češće i nastaje uslijed izostanka ovulacije. Uzrok mu je disbalans hormona estrogena. Zbog izostanka ovulacije ne dolazi do pada razine estrogena, što dovodi do zadebljanja sluznice endometrija te posljedično krvarenja. S obzirom na to da nema ovulacije, ovakva krvarenja najčešće nisu bolna.

Anovulatorna krvarenja su češća u prvih nekoliko ginekoloških godina (nekoliko godina nakon prve mjesečnice) i u perimenopauzalnom periodu.

Drugi potencijalni uzroci anovulatornih krvarenja:

  • sindrom policističnih jajnika
  • visoka razina prolaktina
  • period nakon pobačaja ili tijekom babinja
  • stres

Ovulatorna krvarenja praćena su ovulacijom, a najčešće nastaju zbog poremećaja u razinama progesterona. Rjeđe, takva krvarenja mogu biti uzrokovana i padom estrogena netom prije ovulacije.  

Kako se dijagnosticira disfunkcionalno krvarenje?

Dijagnoza se postavlja temeljem anamneze koja uključuje razgovor o učestalosti, izgledu, trajanju i intenzitetu krvarenja, ginekološkog i ultrazvučnog pregleda, nalaza krvi te drugim metodama, po potrebi.

Ginekološkim pregledom liječnik dobiva uvid u promjene vaših vanjskih i unutarnjih organa (rodnice, vrata maternice), dok ultrazvuk omogućuje prikaz maternice i jajnika te procjenu njihove veličine i eventualnih promjena. Ako se pregledom ne utvrdi nikakva abnormalnost, vrlo vjerojatno je riječ o disfunkcionalnom krvarenju.

Laboratorijske pretrage krvi omogućuju nam otkrivanje poremećaja rada štitnjače, moguće infekcije, hormonskih poremećaja, poremećaja zgrušavanja te anemije.

Kako se disfunkcionalno krvarenje maternice liječi?

Prilikom odabira metode liječenja disfunkcionalnog krvarenja u obzir se uzima ženina dob, rizični čimbenici, prethodna medicinska povijest, također, razmatra li pacijentica trudnoću.

U liječenju disfunkcionalnog krvarenja najčešće se koriste lijekovi koji sadrže estrogene i progesteron (gestagene). Svrha liječenja je primarno, zaustaviti krvarenje te spriječiti njegovu ponovnu pojavu.

Ako je liječenje lijekovima neučinkovito, primjenjuje se invazivna terapija – kiretaža, ablacija endometrija ili kirurško uklanjanje maternice, najčešće u starijih žena.

I za kraj…

Svako krvarenje koje odstupa od vašeg normalnog menstrualnog ciklusa treba shvatiti ozbiljno i potražiti pomoć ginekologa!

Pošalji prijatelju na email

Komentari