Vitaminoteka

Datum objave: 27. 03. 2017.

Pitanje: Imam kronični nedostatak željeza (zadnje mjerenje - 1,6). Pijem tablete za željezo. Jedem piletinu, ribu i junetinu svaki dan, uz to obavezno zelenu salatu, krastavce ili papriku - organski uzgoj. Napravila sam si napitak od crvenog vina, meda i čaja od koprive pa to pijem po tri puta dnevno. Da li sam na dobrom putu za povećanje željeza? Da li tjelovježba (vožnja bicikla, šetnja) ima kakvog utjecaja na apsorpciju željeza? Imate li kakav savjet?

Odgovor:
Poštovana, svakako ste na dobrom putu da povisite razinu željeza, ali bi isto tako trebali otkriti koji je uzrok vaše anemije jer je vrijednost koju ste naveli prilično niska. Umjerena tjelovježba i boravak na svježem zraku može imati povoljan učinak na krvnu sliku pa svakako nastojte provoditi na svježem zraku što više vremena.

Željezo je široko rasprostranjeno u namirnicama, te je potrebne dnevne količine moguće osigurati pravilnom prehranom. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

Dva su oblika prehrambenih izvora željeza: izvori hem željeza: meso, školjke, riba, piletina te izvori ne-hem željeza: žitarice i povrće. Hem željezo u organizmu lako se apsorbira, dok ne-hem željezo organizam ''upija'' manje učinkovito. Ne samo da je ne-hem željezo slabije bioraspoloživo, već je apsorpcija dodatno inhibirana fitatima, supstancama koje se nalaze u žitaricama i povrću te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C. Ipak, valja imati na umu da prehrana bogata žitaricama i povrćem, koja isključuje meso, može povećati vjerojatnost razvoja nedostatka željeza pa i anemije.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori, željezo,

Komentari