Datum objave: 19. 07. 2023.

Rano poduzimanje koraka za izgradnju zdrave slike o tijelu, djeci može pomoći u sprječavanju problema sa samopoštovanjem, a koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Važna uloga u tom procesu pripada roditeljima.

 

Kako im tijela rastu, razvijaju se i mijenjaju, tinejdžeri se mogu osjećati vrlo samosvjesno, ali i biti preosjetljivi na svaku manu, pa tako i na višak (navodni ili stvarni) kilograma. Također su intenzivno bombardirani „idealnim“, često računalno poboljšanim fotografijama tijela s kojima je nemoguće mjeriti se. Te vizualne poruke mogu uvjeriti bilo koga da je predebeo, premršav, prenizak ili previsok. No djeca poruke shvaćaju i prije ulaska u pubertet. Oko 30% djevojčica u dobi od 10 do 14 godina je na dijeti, pokazalo je istraživanje dječje bolnice u Torontu.

Dobra vijest je da, kao roditelj, imate više utjecaja nego što možda mislite kako biste pomogli svom tinejdžeru da prebrodi ovo teško razdoblje života i stvori pozitivnu sliku o svom tijelu, bez obzira na njegovu veličinu ili oblik.

Problem nije „rezerviran“ samo za djevojčice

Temeljem glamuroznih modnih časopisa, TV emisija, filmova i društvenih medija, tinejdžerice mogu steći dojam da modeli i slavne osobe imaju savršena tijela i besprijekornu kožu. Mnogi se tinejdžeri pak uspoređuju s vrhunskim sportašima i filmskim zvijezdama. Osjećaju se nezadovoljno ako im vlastito tijelo ne zadovoljava te visoke standarde. U pokušaju dosezanja „savršenstva“, tinejdžeri mogu biti pod povišenim rizikom od depresije, poremećaja prehrane i rizičnih ponašanja.

Dječaci obično ne razgovaraju toliko o problemima s izgledom tijela kao djevojčice, ali to ne znači da ih nemaju. Mogu se boriti i s poremećajima prehrane. Ali roditelji i liječnici ih mogu previdjeti, čak i ako su svjesni takvih problema kod djevojčica.

Kako naslutiti da tinejdžer nije zadovoljan tijelom?

Poznavanje znakova koji upozoravaju da vaše dijete ima nezdravu sliku tijela, može vam pomoći da pravovremeno otkrijete problem.

Na što treba obratiti pažnju:

  • sebe promatra samo u kontekstu svog fizičkog izgleda,
  • kakav je način na koji vaša kći ili sin opisuje sebe, svoj fizički razvoj i privlačnost,
  • stalno isprobavanje raznih dijeta,
  • česti komentari o težini drugih djevojaka,
  • zabrinutost oko seksualne privlačnosti,
  • depresija i nisko samopoštovanje.

5 savjeta za roditelje

Ako mislite da se vaš tinejdžer bori s niskim samopoštovanjem, što možete učiniti? Ovom prilikom donosimo vam pet savjeta koje je jednostavno usvojiti, a mogu doista učiniti puno.

1. Budite dobar uzor

Vaš tinejdžer pomno prati vaš stil života, prehrambene navike i stavove, čak i ako djeluje da mu/joj svaka vaša riječ ide na živce. Obratite pažnju na primjer koji pružate i uvedite promjene ako vam se ne sviđa ono što kod sebe primjećujete. Možete krenuti s programom vježbanja, jesti zdravije ili se odmaknuti od društvenih mreža i umjesto toga šetati.

Zapamtite, vaše će dijete također modelirati vaše stavove o vašem tijelu. Dakle, ako stalno kritizirate svoje bokove ili prorijeđenu kosu, naučit će se usredotočiti na svoje mane, umjesto na kvalitete.

Pazite na komentare koje dajete o tijelima drugih ljudi te izbjegavajte stereotipe, predrasude i riječi poput „ružno“ i „debelo“.

2. Budite pozitivni

Ostatak članka pročitajte na Adiva.hr.

Autorica: Vladimira Šimić

Pošalji prijatelju na email

Komentari