Datum objave: 09. 08. 2021.

Godinama se vode debate o koristi samopregleda kao pomoćnog alata za rano otkrivanje karcinoma dojke, odnosno povećanje stope preživljenja kod ove maligne bolesti. Objavljena su i neka znanstvena istraživanja koja su pokazala da samopregled dojke nema značajan utjecaj na stopu preživljenja kod karcinoma dojke.

No bez obzira na to, znanost se danas slaže da redovito provođenje samopregleda dojke, u kombinaciji s redovitim mamografskim i ultrazvučnim pregledom,  može pomoći u pravovremenom otkrivanju ranih promjena na dojci.

Kada je najbolje napraviti samopregled dojke?

Budući da hormonalne promjene utječu na osjetljivost i veličinu dojki, samopregled je najbolje učiniti kada su dojke u svojem normalnom, uobičajenom, stanju. Tako se samopregled dojke preporučuje napraviti otprilike sedam dana od početka menstruacije. Ženama koje nemaju menstruaciju, samopregled se preporučuje napraviti uvijek isti dan, primjerice prvog dana u mjesecu. 

Samopregled dojke u pet koraka

  1. Samopregled započnite promatranjem dojki. Stanite ispred ogledala, skinite gornje dijelove odjeće, a ruke stavite na bokove. Sada pažljivo promatrajte svoje dojke u ogledalu tražeći bilo kakvu promjenu u veličini, obliku i boji. Potražite postoji li crvenilo, oticanje, ranice, izbočine ili uvlačenja dojki ili bradavica.
  2. Stavite obje ruke iznad glave i ponovno potražite znakove spomenute u prethodnom koraku.
  3. Provjerite postoji li bilo kakav znak iscjetka iz bradavica (vodeni, mliječni, žuti iscjedak ili krv).
  4. Legnite na leđa, a ruku postavite iznad glave. Sada prstima suprotne ruke najprije nježno kružnim pokretima potiskujte tkivo dojke kako biste osjetili postoje li promjene na koži dojke. Zatim pojačajte pritisak pa opet kružnim pokretima provjerite cijelu dojku kako biste opipali dublje tkivo. Ponovite postupak na drugoj dojci. Koristite barem tri stupnja pritiska na dojku tako da započnete laganim dodirom i završite jačim pritiskom.
  5. Samopregled završite opipavanjem dojki u stajaćem ili sjedećem položaju na način kako je opisano u prethodnom koraku. Većini žena najjednostavnije je ovaj korak učiniti pod tušem, kada je koža mokra i skliska. 

Vođenje dnevnika nakon samopregleda pokazalo se kao korisna strategija za bilježenje i praćenje bilo kakvih promjena na dojci. 

Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom dojke, samopregled dojke,

Komentari