Vitaminoteka

Datum objave: 26. 09. 2016.

Pitanje: Imam 18 god., visok sam 180 cm i imam samo 61kg. Stvarno ne znam zašto jer nisam bolestan. Jedem normalno tj.u prosjeku viŠe od drugih iz obitelji.Uvijek kad pojedem obrok za pol sata- sat vremena moram na wc i sve izađe van. Kako da se udebljam?

Odgovor: Što se tiče prehrane i želje za porastom tjelesne mase, možemo ti savjetovati sljedeće: dnevno unosi pet obroka, doručak, ručak i večera uz dva međuobroka. Namirnice koje unosiš u pojedinim obrocima mogu biti kaloričnije varijante (dnevno možeš unijeti do 3 000 kcal), no ipak ne pretjeruj sa fast food-om, prženim jelima, crvenim mesom i slatkišima. Tvoj metabolizam je vjerojatno «življi» nego u ostalih članova tvoje obitelji, a usput se nalaziš u periodu adolescencije kada je tvome tijelu potrebno nešto više enrgije, pa više i troši.

Nisi naveo svoje prehrambene navike, pa ti ne možemo precizno odgovoriti što bi trebao promijeniti u svojoj prehrani.

Evo nekoliko općih savjeta:
1. Obavezno doručkuj – mlijeko i mliječne proizvode, kruh obogaćen sjemenkama, šunku, sir, sirne namaze, maslac, voće i voćne sokove
2. Ručaj kuhani obrok s vrijednim proteinima porijeklom iz mesa ili ribe, te povrće. Koristi maslinovo ulje kad god je to moguće.
3. Večeraj obilno, ali ipak izbjegavaj fast food u večernjim satima.
4. Međuobroci su za tebe izrazito važni. Trebaš dati prednost sušenom voću poput grožđica, marelica, suhih smokava i šljiva, te orašastim plodovima – orasima, bademima, indijskim i brazilskim oraščićima, lješnjacima... Sladoled i energetske pločice su prihvatljivi međuobroci za tebe. Nemoj odbijati ni kolače, posebice voćne.
5. Odabiri punomasne varijante proizvoda – npr mlijeko, sir i vrhnje s višim postotkom masti.
6. Nipošto ne preskači obroke
7. Svojoj prehrani možeš dodati i nadomjesni obrok koji obično konzumiraju sportaši. Zovu se «weight gainer» ili sl., a sadrže uravnotežene omjere ugljikohidrata, proteina i masti kako bi pružili dodatne kalorije osobama koje žele povisiti svoju tjelesnu masu.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari