Datum objave: 03. 11. 2021.

Opipavanje pulsa na zapešću može nam dati brojne odgovore o aktivnosti i zdravlju našeg srca. Već ovisno o tome u kojoj smo životnoj dobi, kakvo je vrijeme ili bavimo li se sportom, ovisit će i naš puls.

Puls je odraz srčane kontrakcije te izbacivanja krvi iz lijeve klijetke u najveću krvnu žilu, u aortu. Iz aorte krv odlazi u sve arterije u tijelu, zatim u kapilare, pa u vene i u desnu pretklijetku, desnu klijetku, kroz plućnu arteriju u pluća, a potom u lijevu pretklijetku i lijevu klijetku – time je cirkulacijski krug zatvoren. Izbacivanje krvi iz srca nije kontinuirano, već uslijedi nakon kontrakcije (stiskanja) klijetki. Krv izbačena u aortu mora sebi naći mjesto, a to postiže guranjem postojeće krvi u arterijama te širenjem elastičnih arterija.

Gdje osjetiti puls

Svaki izbačaj krvi iz srca osjeti se na perifernim arterijama. Tako palpirajući (pipajući prstima) perifernu arteriju možemo izbrojati koliko je puta u jednoj minuti srce izbacilo krv. Broj srčanih otkucaja u minuti je puls. Kod zdravog čovjeka na venama nema pulzacija, kao ni na najsitnijim krvnim žilama, kapilarama. Pulzacije vena na vratu ili kapilara ispod nokata, sugeriraju na teže srčane bolesti, najčešće popuštanje srca kao pumpe ili na bolesti srčanih zalistaka.

Puls se najčešće određuje palpacijom arterije zapešća (arterije radialis). U slučaju gubitka veće količine krvi, dehidracije i/ili slabosti srčanog mišića, puls se ne može napipati na arteriji zapešća. To je zato jer je izbačaj krvi iz srca tako malen da se na periferiji niti ne osjeti. Tada to treba pokušati na vratu, na jednoj od karotidnih arterija. Dvije su karotidne arterije (desna i lijeva) – direktni su (prvi) ogranci aorte, većeg su kalibra, snabdijevaju krvlju glavu i mozak te će se puls ovdje posljednji izgubiti.

Oprezno s opipavanjem pulsa na vratu!

Nikad se istovremeno ne smiju palpirati obje karotidne arterije jer se svaka karotidna arterija grana na vanjsku granu (za snabdijevanje krvlju lica, jezika i svih struktura izvan lubanje) te unutarnju koja ulazi u lubanju i krvlju opskrbljuje mozak. Na račvištima lijeve i desne karotidne arterije nalazi se vrlo osjetljiv živčani splet, važan za regulaciju krvnog tlaka. Istovremeno traženje pulsa na obje strane može podražiti oba živčana spleta i trenutno zaustaviti rad srca.

Dobro je poznata osjetljivost tih živčanih spletova jer i nešto uži ovratnik košulje može zaustaviti rad srca te uzrokovati gubitak svijesti. Kod osoba s tom pojavom ugrađuje se pacemaker (elektrostimulator srca) koji će ponovno aktivirati srce u slučaju zastoja. Puls se može napipati i na arterijama nogu, no praktičnije je to učiniti na ruci.

Srčana frekvencija (puls) se može očitati i na EKG-u (elektrokardiogramu), što je osobito praktično pri poremećajima srčanog ritma kada to nije moguće učiniti na perifernoj arteriji. I na modernijim tlakomjerima se može očitati puls, no kod poremećaja ritma sve nas opet vodi na očitavanje preko EKG-a.

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: mr. sc. Ante Petrušić, dr. med., spec. internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog

Tekst je preuzet s Adiva – savjetom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari