Vitaminoteka

Datum objave: 22. 07. 2017.

Pitanje: Jesu li mineralne vode koje sadrže askorbinsku i limunsku kiselinu u kombinaciji s gustim sirupima i ekstraktima dobre za piće svakodnevno...recimo u zamjenu za vodu?

Odgovor: Askorbinska kiselina se dodaje u voćne sokove kako bi nadoknadila izgubljeni vitamin C iz voća tijekom proizvodnje sokova, ali istovremeno doprinosi izgledu i okusu sokova. Djeluje antioksidativno te sprječava oksidativno kvarenje.

Određene vrste voća prirodno sadrže limunsku kiselinu, ali se ona dodaje u voćne sokove kao konzervans i kako bi osnažila prirodni gorkasti okus sokova. Obje supstance su topive u vodi stoga se eventualni višak unesen u organizam izluči urinom.

Mogući problem može predstavljati šećer koji se nalazi u voćnim sokovima, jer njegov prekomjeran unos, koji je lako ostvariti unosom tekućih kalorija, pridonosi dnevnom unosu ugljikohidrata i energije.

Najopasniji je fruktozni sirup koji se koristi kao zaslađivač jer ne potiče izlučivanje inzulina i hormona koji reguliraju apetit zbog čega raste rizik od prekomjerne tjelesne mase i dijabetesa.

Ukoliko se konzumiraju povremeno, voćni sokovi neće štetiti, no važno je biti umjeren. Kao dodatni poticaj mogu Vam poslužiti i nezaslađeni biljni čajevi.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori, sok,

Komentari