Poliklinika Mazalin

Datum objave: 26. 07. 2022.

Dolaskom ljeta, zbog visokih temperatura i povećane vlažnosti zraka, potrebno je posebnu pažnju posvetiti njezi intimnog područja – najosjetljivijeg područja ženskog tijela.

Naime, budući da prethodno spomenute okolišne promjene pogoduju rastu mikroorganizama – bakterija i gljivica te nastanku infekcija, pravilna intimna higijena izrazito je važna za održavanje intimnog, ali i općeg zdravlja.

Stoga, u tekstu koji slijedi donosimo vam nekoliko savjeta kako isto očuvati i što bezbrižnije dočekati nadolazeće tople ljetne mjesece.

Ljetovanje i menstruacija

Dolazak menstruacije za vrijeme godišnjeg odmora za mnoge žene prava je noćna mora.

Međutim, uživanje u godišnjem odmoru moguće je i usprkos nastupu menstrualnog krvarenja.

U nastavku teksta donosimo vam odgovore na najčešća pitanja o menstruaciji za vrijeme ljetovanja.

Smijem li se kupati za vrijeme trajanja menstruacije?

Žene s blagim menstrualnim krvarenjem smiju se kupati već prvog dana menstruacije, dok se onima s obilnijim krvarenjem savjetuje pričekati dan ili dva.

To vrijeme iskoristite za neke druge aktivnosti, kao što je primjerice čitanje knjige ili rješavanje križaljki u hladu.

Neometano uživanje u plivanju i drugim morskim radostima tijekom trajanja mjesečnice moguće je upotrebom odgovarajućih higijenskih proizvoda – tampona i/ili menstrualne čašice.

Međutim, važno je naglasiti da je, nakon svakog kupanja, potrebno promijeniti tampon pri čemu osobito pripazite na higijenu ruku (ruke je potrebno oprati prije i nakon umetanja tampona).

Također, savjetujemo da promijenite kupaći kostim. Naime, nošenje mokrog i/ili vlažnog kupaćeg kostima, osobito za vrijeme trajanja menstruacije, povećava rizik od razvoja infekcija mokraćno – spolnog sustava.

Smijem li se sunčati za vrijeme trajanja menstruacije?

Za vrijeme trajanja mjesečnice ne preporučuje se sunčanje za vrijeme najintenzivnijeg UV – zračenja, osobito ako su vaša menstrualna krvarenja obilnija te popraćena bolovima, slabošću, glavoboljom ili drugim sličnim simptomima, budući da se isti mogu znatno pojačati za vrijeme velikih vrućina.

Stoga, savjetujemo praćenje UV – indeksa, izbjegavanje izravnog izlaganja suncu kada je UV – zračenje najjače, a što je obično između 11 i 16 sati, te boravak u hladu.

Također, nikada nije dovoljno naglasiti da je neodgovorno i prekomjerno izlaganje UV – zračenju, odgovorno za ubrzano starenje kože, nastanak opeklina, smeđih pigmentacija, ali i raka kože.

Je li moguće odgoditi menstruaciju?

Menstrualno krvarenje može se odgoditi na siguran način, međutim, isto se ne preporučuje učiniti bez savjetovanja s izabranim ginekologom. Naime, odgađanjem menstruacije remeti se vaš prirodan menstrualni ciklus što, ako to činite učestalo, može dovesti do teške hormonske neravnoteže.

Uzimate li već oralnu hormonsku kontracepciju, odgodu menstruacije možete postići tako da odmah po završetku prethodnog krenete s novim pakiranjem (blisterom) s 21 tableta, bez pauze koju inače radite.

Koristite li pakiranje s nedjelotvornim („placebo“) tabletama, iste je potrebno preskočiti te nastaviti s novim pakiranjem. Ženama koje inače ne uzimaju oralnu hormonsku kontracepciju, savjetujemo da se obrate svome ginekologu koji vam iste može propisati.

Važno je naglasiti da je tijekom uzimanja kontracepcijskih pilula neophodan kontinuirani nadzor izabranog liječnika, kao i pridržavanje uputa ginekologa.

Izostanak menstruacije na ljetovanju

Promjena podneblja i klimatskih uvjeta, ali i stres te promjena životnog stila, samo su neki od čimbenika koji mogu neposredno utjecati na trajanje menstruacijskog ciklusa.

Naime, izloženost spomenutim promjenama ima učinak na fizičko, ali i psihičko zdravlje žena.

Upravo zbog toga, do nastupa menstrualnog krvarenja može doći ranije ili kasnije od očekivanog, ili ono može u potpunosti izostati. Savjetujemo vam da tada izbjegavate unos kofeina i gaziranih pića, a pojačate unos magnezija, kalcija i vitamina E.

Sumnjate li na trudnoću, najbolje je napraviti kućni test na trudnoću.

Premda izostanak mjesečnice može nastati potpuno prirodno (primjerice promjenom okolišnih uvjeta), ponekad je potrebno potražiti stručnu pomoć kako bi se odredio točan uzrok izostanka iste i po potrebi, pravovremeno započelo odgovarajuće liječenje.

Ljetovanje i infekcije

Infekcije mokraćno – spolnog sustava relativno su česta pojava tijekom ljetnih mjeseci.

Zbog anatomskih osobitosti mokraćne cijevi (kraća mokraćna cijev) te blizine analnog otvora i otvora mokraćne cijevi, infekcije mokraćnih putova znatno su češće kod žena.

Najčešći uzročnik upale mokraćnog mjehura jest E. coli – bakterija koja normalno obitava u debelom crijevu čovjeka.

Budući da se mogu prezentirati raznim neugodnim simptomima, infekcije mokraćno – spolnog sustava, mogu se znatno negativno odraziti na kvalitetu boravka na ljetnom odmoru.

Stoga vam u nastavku teksta donosimo nekoliko savjeta kako se lakše nositi s infekcijama intimnog područja ženskog tijela.

Upala mokraćnog mjehura na ljetovanju

Specifična građa mokraćno – spolnog sustava žena, olakotna je okolnost za bakterije koje lako mogu dospjeti u mokraćni mjehur, razmnožiti se i uzrokovati upalu.

Čimbenici kao što su velika vrućina, vlaga, nedovoljna konzumacija tekućine dodatno pridonose razvoju mokraćnih infekcija.

Upalu mokraćnog mjehura ili cistitis možete prepoznati po sljedećim simptomima – učestalo mokrenje, bol, nelagoda i osjećaj peckanja prilikom mokrenja, zamućena mokraća neugodnog mirisa i dr.

Kako možete spriječiti infekcije mokraćnog sustava na ljetovanju?

  • unosite dovoljnu količinu tekućine (najmanje 1,5 litre/6 čaša) tijekom dana – najbolje je piti vodu,
  • nezaslađene sokove i čajeve
  • mokrite kada god osjetite potrebu i ne zadržavajte mokraću
  • uvijek se pokušajte do kraja pomokriti
  • redovito mijenjajte kupaći kostim

Upale mokraćnih puteva vrlo su neugodne, ponekad bolne i ometaju svakodnevno funkcioniranje, a ako se ne liječe mogu se zakomplicirati. Stoga, ako vam tegobe perzistiraju, obratite se liječniku kako bi vam, po potrebi, propisao odgovarajuću antibiotsku terapiju.

Upala rodnice na ljetovanju

Na ljetnom odmoru, nerijetko se pojavljuju i infekcije rodnice. Razlozi za to su sljedeći – promjena svakodnevne rutine, pretjerano izlaganje suncu, dehidracija te često i nedovoljna briga o prehrani.

Prethodno spomenuto može dovesti do privremenog pada imuniteta, odnosno rezultirati bakterijskom ili gljivičnom infekcijom rodnice.

Naime, kada je uobičajena mikrobiota rodnice narušena, otvara se prostor potencijalnom „naseljavanju“ patogenih mikroorganizama kao što je Candida.

Primijetite li iscjedak neobične konzistencije i boje, neugodan miris, crvenilo i/ili svrbež moguće je da imate vaginalnu infekciju. Stoga, do povratka s ljetovanja, savjetujemo primjenu vaginaleta s probiotikom koje pomažu u regulaciji mikrobiote rodnice, a po povratku svakako preporučujemo da posjetite izabranog ginekologa kako bi, po potrebi, napravio cervikalne briseve i propisao odgovarajuću terapiju.

Kako možete spriječiti vaginalne infekcije na ljetovanju?

  • brinite o intimnoj higijeni više nego inače
  • koristite proizvode posebno namijenjene intimnoj njezi
  • nosite prozračnu odjeću i koristite pamučno donje rublje
  • izbjegavajte rizično spolno ponašanje (spolne odnose bez zaštite, često mijenjanje spolnih partnera)

Ljetni mjeseci su idealno vrijeme da budete posebno oprezni prakticirajući dobru naviku održavanja ženske intimne higijene, što može pomoći u sprječavanju intimnih tegoba i spriječiti nastanak infekcije.

Alergija na sunce

Alergija na sunce izraz je kojim se opisuju promjene na koži koje se pojavljuju nakon izlaganja sunčevim zrakama. Spomenuto stanje češće se javlja kod žena svjetlije puti i najčešće je nepoznata uzroka. Nakon izlaganja suncu, na izloženoj koži obično se pojavljuje crveni osip, često praćen svrbežom. Kako bi prevenirali nastanak alergije, preporučujemo redovito nanošenje kreme s visokim zaštitnim faktorom (30 i više), osobito ljeti.

U svrhu ublažavanja nastalih tegoba, savjetujemo tuširanje hladnom vodom, stavljanje hladnih obloga na zahvaćene dijelove tijela te izbjegavanje izlaska na jako sunce sljedećih nekoliko dana.

Također, u ljekarnama možete pronaći različite losione i kreme posebno namijenjene osjetljivoj koži sklonoj alergijama.

Ljetovanje i pandemija koronavirusa

Budući da globalna pandemija koronavirusa još uvijek traje, važno je pridržavati se određenih preporučenih mjera kako bi vaš ljetni odmor prošao sigurno za vaše zdravlje, ali i zdravlje vaših najbližih.

Prije svega, iznimno je važno njegovati dobru higijenu ruku, izbjegavati odlaske na prenapučene lokacije, koristiti zaštitnu masku u zatvorenim prostorima u kojima morate boraviti neko vrijeme te održavati fizički razmak od najmanje 1,5 metar.

I za kraj…

Ljeto je vrijeme kada treba posvetiti više pažnje i brige održavanju intimne higijene.

Uz pridržavanje navedenih savjeta, i ovo ljeto za vas može biti ugodno i bezbrižno, ali prije svega sigurno za zdravlje!

Pošalji prijatelju na email

Komentari