Vitaminoteka

Datum objave: 10. 04. 2017.

Pitanje:
Zanima me prehrana kod sportaša, s obzirom na to da se profesionalno obavim sportom, te hrana koja odkiseljuje organizam?

Odgovor:
Opće prihvaćeno vjerovanje je da je glavni izvor kiselina i lužina našem organizmu hrana koju konzumiramo. Međutim, valja razlučiti hranu koja predstavlja izvor kiselina i/ili lužina te hranu čiji su proizvod razgradnje kiseline ili lužine. Naime, kada se govori o utjecaju hrane na pH ravnotežu organizma, ugavnom se misli upravo na te razgradne proizvode koji nastaju u tijelu. Ovakav stav se može jednostavno objasniti na primjeru mesa. Naime, jedući meso, ne doživljavamo ga kao «kiselu» hranu, no kao rezultat razgradnje mesa nastaju kiseline koje u određenim okolnostima mogu potaknuti zakiseljenje, odnosno acidozu organizma. Naime, u određenim zdravstvenim krugovima se vjeruje da je najčešći uzrok acidoze danas neadekvatna prehrana. Sve više ljudi prelazi na tzv. zapadnjački tip prehrane koja uključuje velike količine mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim namirnice bogate bijelim brašnom i šećerom te velike količine gaziranih pića, a male količine svježeg povrća i voća. Sve navedene namirnice, koje se u ovom tipu prehrane konzumiraju u većim količinama, razgradnjom daju proizvode koji zakiseljavaju organizam. Nasuprot tome, povrće i voće, koji su u ovoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj mjeri, razgradnjom daju proizvode koji povećavaju alkalne rezerve organizma.

Hrana čiji produkt razgradnje su kiseline: meso, perad, jaja, plodovi mora, žitarice i njihovi proizvodi, margarin, životinjska mast, mahunarke, kikiriki, voće koje sadrži oksalate uključujući šljive, brusnice, višnje, čokolada, kava, čaj, većina gaziranih napitaka, sirupi, šećer, orašasti plodovi.

Hrana čiji produkt razgradnje su lužine: svo voće izuzev gore navedenoga, svo povrće izuzev graha, graška i leće te mliječni proizvodi.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: acidoza, Hrana, pitanja&odgovori,

Komentari