Vitaminoteka

Datum objave: 02. 11. 2004.

Pitanje:
Nedavno mi je dijagnosticirana hipotireoza. Zanima me da li uz dobivenu terapiju moram promijeniti i način prehrane, tj. moram li biti na nekoj posebnoj dijeti?

Odgovor:
Prehrana koja se sugerira kod hipotireoze ne razlikuje se previše od prehrambenih smajernica za zdravu prehranu. Dakle, dnevno treba unositi 5-6 manjih obroka, veće količine voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki. Izvor proteina može biti riba i krto (mršavo) meso. Treba izbjegavati namirnice bogate mastima animalnog podrijetla.

Što se tiče iznimki u prehrani oboljeli od hipotireoze, njima se sugerira povećan unos namirnica bogatih jodom (morski plodovi, posebice masna riba, alge, sjemenke, orašasti plodovi, češnjak, žumanjak jajeta, gljive, pivski kvasac). Namirnice koje treba izbjegavati ili svesti na najmanju mjeru su svježi kupus, brokula, prokulice, cvjetaču kikiriki i soju. Ove namirnice djeluju supresivno na jod.

Ne preporuča se unos kave, alkohola, kola napitaka i pušenje. Redovita tjelovježba drži se esencijalnom za sve osobe koje boluju od hipotireoze.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori, štitnjača,

Komentari