Vitaminoteka

Datum objave: 22. 08. 2016.

Pitanje: Molim Vas, kakva treba biti prehrana osoba zaraženih hepatitisom C? Što treba izbjegavati, a što ne? I kako utječe pušenje na ozdravljenje? Unaprijed hvala!

Odgovor: Za zdravlje jetre neobično je važna pravilna funkcija bubrega, te je uputno u prehranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, rajčica, grožđica, šljiva i osigurati dnevno potrebnu količinu vode (1-2 litre dnevno). Tradicionalan pristup "čišćenju" jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radića i maslačka. Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na "prekovremeni" rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena jetra.

Artičoka, sikavica i čičak imaju visok udio silimarina i inulina tvari koje imaju zaštitan učinak na jetru. Redovito konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi, a ovaj učinak može se zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.

Cinarin i kafeinska kiselina, tvari kojima je bogata artičoka, u pokusima na životinjama pokazali su se kao učinkoviti hepatoprotektivni spojevi. Inulin, neprobaljivi ugljikohidrat, ima blago laksativno djelovanje, te pomaže kod konstipacije. Zdravlje jetre ovisno je o redovitom pražnjenju crijeva, a u razdobljima zatvora veće je opterećenje jetre. Inulin je ujedno i hrana za “dobre” bakterije u debelom crijevu, te potičući njihov rast i aktivnost potiskuje rast patogenih bakterija u debelom crijevu. Na taj način smanjuje se razina toksina koji dospijevaju u jetru, a održava se i zdravlje čitavog organizma.

Najpoznatija ljekovita biljka koja se koristi kod bolesti jetre je sikavica ili osljebad (Sylibum marianum), a aktivna tvar koja je zaslužna za pozitivne učinke ove biljke je silimarin. Ovaj pripravak može se nabaviti u formi suplementa. Silimarin je flavonoid koji se istražuje kao potencijalna pomoć kod svih oblika bolesti jetre. Standardna dnevna doza koja je korištena u većini pokusa je 420 mg. Kod virusnog hepatitisa u studijama se silimarin primjenjuje u kombinaciji s fosfatidil - kolinom. Kontrolirane studije dale su različite rezultate, no nazire se učinkovitost ove tvari kod smanjenja oštećenja jetre.

Dodatni savjeti

  • Izbjegavajte alkohol – kod osoba sa hepatitisom, alkohol može izazvati ozbiljna oštećnja jetre. Alkohol je izravan toksin vašoj jetri, spriječava apsorpciju određenih vitamina potrebnih za pravilnu funkciju jetre i može smanjiti djelovanje lijekova za hepatitis.
  • Izbjegavajte prejedanje kao suviše restriktivne dijete
  • Ne uzimajte bezreceptne lijekove ili biljne pripravke bez konzultacija sa stručnjkom
  • Pijte dosta tekućine. Ukoliko niste na režimu prehrane restriktivnom na tekućini, dnevno popijte do 12 čaša vode ili druge bistre tekućine, koja će spriječiti dehidraciju, posebno ako često povraćate

 

Što se tiče pušenja, poprilično je dobro dokumentirana «šteta» koju pušenje čini zdravom organizmu, stoga, organizam, koji se već bori sa bolešću, zasigurno ne treba dodatno opterećenje u smislu energije koju troši pokušavajući ublažiti štetu koja nastaje udisanjem duhanskog dima.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari