Vitaminoteka

Datum objave: 11. 05. 2022.

Danas vam prenosimo upit klijenta koji je pristigao u naše nutricionističko savjetovalište Vitaminoteka

Pitanje: Koja hrana je poželjna kada bolujemo od hemoroida? Što ne smijemo jesti da ne bi iritirali pojavu bolova kod hemoroida?

Odgovor:

Lagana prehrana koja obiluje prehrambenim vlaknima, antioksidansima te dovoljnim unosom tekućine, najbolji je način olakšavanja tegoba koje uzrokuju hemoroidi. Svakako neka se na Vašem jelovniku nađu mekinje, jabuke, kruške, repa, kupus, brokula, mahunarke i cjelovite žitarice budući da obiluju neprobavljivim prehrambenim vlaknima. Od velike koristi može biti tamno bobičasto voće poput borovnica, crnog ribiza, višanja i sokovi od ovog voća jer je ono bogato proantocijanidinima, biljnim kemikalijama koje jačaju kapilare i vene i tako štite od hemoroida. Potrudite se da svaki dan pojedete barem jedan kuhani obrok, tim bolje ako on sadrži i juhu. Obratite pažnju na unos tekućine jer ona prirodno „omekšava“ stolicu pa je i defekacija lakšea, a time i tegobe povezane s hemoroidima blaže. Osim vode, dobar odabir je i zeleni čaj jer obiluje antioksidansima te čaj od Kombuche jer ima antibakterijska svojstva i jača obrambene sposobnosti organizma.

Ako hemoroidi krvare posegnite za namirnicama bogatim vitaminom K poput zelenog lisnatog povrća, a ako je krvarenje obilno i dugotrajno potražite dodatak prehrani koji osigurava željezo.

Dodatno, istraživanje novijeg datuma pokazuje da je u ublažavanju boli i krvarenja povezanih s hemoroidima korisno uzimati ekstrakt kore bora u dozi od 300 mg dnevno. Za blagotvoran učinak zaslužan je flavonoid piknogenol koji dokazano poboljšava funkciju epitela krvnih žila.

Hrana koju je poželjno izbjegavati uključuje crveno meso, mesne prerađevine, industrijski prerađene proizvode i čokoladu. Također, kava, alkohol (osobito crno vino) i jaki začini (npr. čili) mogu pogoršati tegobe.

Pošalji prijatelju na email

Komentari