Vitaminoteka

Datum objave: 24. 04. 2017.

Pitanje:
Poštovani,
da li mi možete odgovoriti da li smijem koristiti OMEGA 3 masne kiseline s obzirom da imam povišene vrijednosti mokraćnih kiselina ("giht") i moram izbjegavati razne namirnice (između ostaloga morsku ribu), a ovaj proizvod sadrži koncentrat ribljeg ulja. S druge strane poželjno je da ga koristim s obzrom na povećane vrijednosti kolesterola i triglicerida, pa budući da ne bih željela još više pogoršati stanje, molila bih vaš odgovor.

Odgovor
Povišenu koncentraciju mokraćne kiseline u tijelu uzrokuje hrana bogata purinima poput mesa i ribe. Točno je da osobe oboljele od gihta moraju izbjegavati uzimanje takve hrane kako bi smanjili razinu mokraćne kiseline, a samim time i intenzitet simptoma.

Purini su molekule koje čine sastavni dio našeg genetskog materijala. S druge strane, masne kiseline pa tako i omega-3 masne kiseline u svom sastavu nemaju purine. Stoga, možete slobodno uzimati 100 % pročišćeno riblje ulje. Štoviše, s obzirom na protuupalni učinak omega-3 masnih kiselina u Vašem je slučaju poželjan njihov svakodnevni unos.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: giht, Omega-3 m.k., pitanja&odgovori,

Komentari