Vitaminoteka

Datum objave: 19. 12. 2016.

Pitanje: Koliko se može dnevno uzeti umjetnog sladila u obliku tableta? Koja vrsta nije jako štetna?

Odgovor: Prije više od 100 godina, znanstvenici su započeli potragu za tvarima koje bi osiguravale sladak okus bez kalorija. Ubrzo su ih otkrili, na veliku radost svih onih koji se željeli uživati u slatkim napitcima, slatkišima, desertima i žvakaćim gumama bez ugrožavanja vitke linije. Naravno, ovo otkriće najviše je koristilo skupini kojoj je najviše potrebno – dijabetičarima. U Hrvatskoj živi oko 170.000 osoba sa šećernom bolešću, a smatra se da još toliki broj ljudi ima povišen šećer u krvi, a da to ne zna.

Danas se umjetni zaslađivači, poput aspartama, kalijeva acesulfama, saharina i ciklamata, dodaju velikom broju šalica kave svakoga dana. Većina umjetnih zaslađivača nema gotovo nikakvu kalorijsku vrijednost. Ipak, ne smije se zanemariti kalorijska vrijednost hrane kojoj su zaslađivači dodani. Ukoliko se ne smanji ukupan unos kalorija, samo korištenje alternativnih zaslađivača neće utjecati na gubitak tjelesne mase.

Umjetni zaslađivači su 200 – 300 puta slađi od konzumnog šećera. Dopušteni su za korištenje i smatraju se bezopasnima, iako su pod povećalom znanstvenika već desetljećima. Naime, pojedina istraživanja na životinjama dovela su prekomjerno konzumiranje umjetnih zaslađivača u vezu sa razvojem karcinoma mokraćnog mjehura kod miševa. Umjetni zaslađivači predmetom su brojnih istraživanja, koja do sada niti u jednom slučaju nisu uspjela pokazati vezu između njihove konzumacije i razvoja bilo kojega oblika karcinoma kod čovjeka. Ipak, oprez nije naodmet, te je preporučljivo ne prekoračivati dnevno dozvoljenu dozu.

Koliko je dopušteno?
Dnevna količina konzumiranog saharina (izraženog kao natrijeva sol) ne smije biti veća od 180 mg, ciklamata (izraženo kao ciklaminska kiselina) od 700 mg, aspartama od 2800 mg i kalijeva acesulfama veća od 1050 mg, računato na 70 kg tjelesne mase osoba koje koriste takve namirnice.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari