Vitaminoteka

Datum objave: 20. 07. 2016.

Pitanje: Imam sina od 11 godina, visok je 155 cm, a težak 59 kg. Mislim da ima previše kilograma pa bih ga htijela staviti na dijetu, a neznam kakve su dijete dobre za djecu? Molila bih ako mi možete preporučiti neku dijetu ili knjigu gdje bi mogla vidjeti način prehrane.

Odgovor: Umjesto da dijetetu propisujete strogu dijetu, jer to zbog njegove dobi nikako ne bi bilo poželjno, pokušajte mu ukorijeniti neke zdrave prehrambene navike.

Tijekom djetinjstva osobito je važno stvaranje pravilnih prehrambenih navika, a u pubertetu je povećana je potreba za gotovo svim nutrijentima zbog ubrzanog rasta i razvoja. Stoga pokušajte slijediti temeljne preporuke za prehranu djece koje kažu:

1. Doručak je najvažniji dnevni obrok.
2. U školi treba konzumirati kvalitetan obrok ili užinu koja će osigurati koncentraciju potrebnu za praćenje nastave
3. Dnevno treba konzumirati 5 do 6 obroka (zajutrak, ručak i večeru uz dva međuobroka)
4. Dnevno valja konzumirati 5 ili više serviranja raznobojnog i raznovrsnog voća i povrća
5. Slatkiše i grickalice treba zamijeniti svježim i sušenim voćem, te energetskim pločicama i žitaricama
6. Mlijeko i jogurt namirnice su koje su posebno važne za djecu i adolescente, te ih valja konzumirati 2-3 puta dnevno.
7. Potrebno je ograničiti konzumiranje zaslađenih gaziranih pića i konzervirane hrane. Udio masnoća ne bi smio biti veći od 30% dnevnih energetskih potreba.
8. Brza hrana, gazirani napitci i slatkiši djeci se ne smiju davati kao nagrada, jer se tako stvara pogrešan utisak o takvoj hrani

Budući da je djeci usađena izrazita sklonost ka slatkom okusu, ne treba im uskraćivati slatke namirnice. Zdravije, a ujedno slatke varijante vrijednih međuobroka su:

- Voće
- Sušeno voće
- Voćni sokovi
- Voćni kolači, kompoti
- Pločice sa žitaricama
- Orašasti plodovi
- Voćni jogurti
- Mliječni deserti (sladoled, puding)
- Žitarice, integralni keksi
- Pri pripravi slastica valja koristiti dodatak cimeta i prirodnih zaslađivača poput meda, ječmenog slada i javorovog sirupa.

Kako bi se izbjeglo prejedanje, potrebno je izbjeći i izgladnjavanje, otuda važnost pet, dobro izbalansiranih obroka. Vašem djetetu, odaberite manje kalorične varijante namirnica, pazeći pri tome da ipak svi potrebni nutrijenti budu zastupljeni u adekvatnoj količini.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari