Dijeta prema glikemijskom indeksu

Datum objave: 10. 09. 2009.

Pitanje:Poštovani, mama mi je rođena 1962. god, visoka je oko 162cm i ima višak kilograma-70 kg. Metabolizam joj je spor, a ima blagih problema sa šećerom, u smislu variranja. S obzirom na njene tegobe, zamolio bih Vas da nam pošaljete konkretnu dijetu i što jednostavnije opisanu kako bi smanjili maminu težinu za 7-8 kg, te način prehrane kojom bi se postignuta težina održavala. Molio bih da pošaljete i primjer kako bi jedan takav dan izgledao, na temelju kojeg bi mi sami dalje nastavili.

Odgovor:Budući da vaša majka ima višak kilograma koji je vjerojatno povezan i s inzulinskom rezistencijom, preporučili bi joj dijetu koja se temelji na glikemijskom indeksu (GI) namirnica. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi, a potom slijedi naglo i izrazito sniženje razine glukoze u krvi.

Znanje o vrijednostima GI može nam pomoći u kontroli razine glukoze u krvi, što može biti dobra strategija prevencije bolesti srca, povišene razine kolesterola, inzulinske rezistencije i dijabetesa tip II, te debljine.

Ograničite unos hrane od bijelog brašna i bijelog šećera. Ova hrana uključuje svu procesiranu hranu koja je bogata navedenim sastojcima. Krumpir također ima visoku GI vrijednost.

Odabirite hranu bogatu prehrambenim vlaknima. Hrana bogata prehrambenim vlaknima probavlja se dulje, te stoga uzrokuje manji porast razine glukoze u krvi. Cjelovita neprocesirana hrana, posebice žitarice, koja sadrži prirodno prisutnu količinu prehrambenih vlakana, sporije prolazi kroz probavni sustav. Osjećaj sitosti traje dulje nakon konzumacije ovakve hrane. Hrana bogata vlaknima su cjelovite žitarice, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, voće. Citrusi imaju niži glikemijski indeks od većine vrsta voća.

Hrana bogata proteinima obično ima nizak GI. Riba, nemasno meso, mliječni proizvodi, mahunarke odličan su odabir hrane s niskim GI.

Masti ne povisuju značajno razinu glukoze u krvi, ali ipak treba biti na oprezu! Prednost treba dati kvalitetnim masnoćama, poput ulja lanenog sjemena, maslinovog i bućinog ulja, te orašastih plodova.
Glikemijski odgovor ovisi o kombinaciji hrane koja se konzumira. Složen, raznolik obrok koji sadrži kompleksne ugljikohidrate, proteine i adekvatne vrste masnoća, te bogatstvo prehrambenih vlakana, pružit će umjeren glikemijski učinak. Kombiniranje hrane s visokim glikemijskim indeksom i one s niskim GI uravnotežuje odgovor organizma.

Postavkama o glikemijskom indeksu treba pridodati osnovne postulate redukcijske dijete te paziti na količinu hrane koja se konzumira.

Za Vas smo pripremili i ogledni jelovnik:

[u]Doručak[/u]
1 kuhano jaje
6 kom integralnog dvopeka s nemasnim sirnim namazom ili jedno integralno pecivo
mali jogurt
mala čaša nezašećerenog voćnog soka
1 šalica grožđa ili drugog voća po izboru

[u]Međobrok[/u]: energetska pločica 25 – 40 g

[u]Ručak[/u]
Riblja juha (1 tanjur)
Plava riba s roštilja, 200 g
Blitva s krumpirom i maslinovim uljem 100 g

[u]Večera[/u]
30 g žitarica müsli
1 ab kultura
2 manje banane

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijeta,

Komentari