Vitaminoteka

Datum objave: 20. 03. 2017.

Pitanje: Imam pitanje vezano je uz dijetu bez soli. Brat mi je bio na operaciji štitnjače. Prije slijedeće kontrole u bolnici, mora biti mjesec dana na dijeti bez soli. Dobio je popis namirnica koje ne smije jesti. To su slijedeće: sol, mlijeko i mliječni proizvodi, uključujući sladoled, sir, jogurt i sl. jaja, ribu i plodove mora npr. školjke, sušeno i usoljeno meso (šunku, slaninu, kobacice), proizvode od soje, čokoladu, sirupe, hranu i lijekove koji su obojeni crvenim bojama. Pretpostavljam da tu spadaju i svi konzervirani proizvodi koje ionako ne jede, ali da li bi prema tome smio konzumirati kaše, rižu, ječam i sl.? Da li tu spada kuhano meso npr. piletina i koje? Npr. bijelo meso ili drugo pileće. Na koji način spravljeno? Molim vas, da li bi mi mogli napisati koje namirnice i kako spravljene smije jesti.

Odgovor:
Poštovana, prehranu valja temeljiti na cjelovitim žitaricama, voću, povrću, ribi, peradi, grahoricama i orašastim plodovima. Istovremeno valja izbaciti hranu koja koči korištenje joda u organizmu (koja sadrži goitrogene), a to su namirnice poput kupusa, brokule, karfiola, kukuruza, slatkog krumpira, gorušice, soje, kikirikija, pinjola, bresaka i krušaka. Posebice nije uputno konzumirati ove namirnice sirove, budući da kuhanje obično inaktivira goitrogene.

Najmanje 8-12 čaša vode na dan potrebno je za adekvatno odvijanje metaboličkih procesa.

Mogu se jesti sve vrste žitarica pripremljene kuhanjem uz dodatak maslinovog ulja. Povrće i krto meso (sva perad, teletina, junetina, kunićevina) treba pripremati na pari ili kuhanjem, a preporučuje se i riba.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pitanja&odgovori, sol, štitnjača,

Komentari