Poliklinika Mazalin

Datum objave: 24. 10. 2023.

Trudnoća je jedinstveni period za svaku ženu u kojem doživljava brojne tjelesne i psihičke promjene koje su posljedica ponajprije utjecaja hormona na emocionalno i fizičko zdravlje, a glavni im je cilj pripremiti tijelo majke, ali i samu majku na rast ploda i novu životnu ulogu.

Iako svaka trudnica svoju trudnoću doživljava individualno, ipak postoje neke promjene koje se susreću u gotovo svih trudnoća. U tekstu vam donosimo deset najčešćih promjena te korisne savjete kako se s njima nositi.

1. Mučnine i povraćanje

Jutarnje mučnine i povraćanje zasigurno su jedna od najčešćih tegoba s kojima se susreću trudnice. Iako se često priča o 'jutarnjoj mučnini' treba znati kako se mučnina može pojaviti u bilo kojem dijelu dana. Isto tako, iako se najčešće javlja u prvom trimestru, u nekih trudnica tegobe mogu biti prisutne i kasnije.

Razlog pojave mučnina leži u hormonskim promjenama, posebice porastu razina hCG-a (humanog korionskog gonadotropina) i estrogena. Osim hormonskih promjena, gastroezofagealna refluksa bolest i višeplodne ili blizanačke trudnoće (zbog jačeg pritiska na želudac) mogu biti dodatni provocirajući čimbenici za njihov razvoj.

Iako neugodna, mučnina povezana s trudnoćom može se olakšati na nekoliko načina. Izbjegavajte gladovanje duljeg trajanja, ali i prejedanje. Pokušajte jesti više manjih obroka kroz dan. Također, pokušajte prepoznati postoje li neki okidači koji provociraju mučninu (poput nekih namirnica ili mirisa). Konzumacija dovoljne količine tekućine (najbolje vode) može umanjiti mučninu, budući da je dehidracija jedan od poznatih okidača za istu.

U slučaju da spomenuti savjeti ne upale, nemojte se ustručavati savjetovati se s ginekologom, obzirom na to da postoje lijekovi koji su sigurni za vas i vaš plod, a mogu umanjiti spomenute tegobe.

2. Učestalo mokrenje

Učestalije mokrenje također je jedna od promjena u trudnoći koja vas može ometati u svakodnevnom funkcioniranju. Učestalo mokrenje tijekom trudnoće posljedica je povećanog volumena krvi, pritiska maternice na mokraćni mjehur, ali i porasta razine hormona (također hCG-a) koji pojačava protok kroz bubrege, a time dovodi i do većeg stvaranja mokraće.

Izbjegavanje kofeinskih napitaka jedan je od načina kojim možete smanjiti potrebu za mokrenjem jer kofein i njegovi srodni spojevi djeluju kao diuretici. Naginjanje tijela prema naprijed tijekom mokrenja može pospješiti pražnjenje mokraćnog mjehura. Nikako nemojte smanjiti unos tekućine kako ne bi došlo do dehidracije!

3. Osjetljive grudi

Osjetljivost grudi jedan su od prvih znakova trudnoće. Žene najčešće osjete bolnost i osjetljivost grudi na dodir, bradavica i područja oko njih. Spomenuto je direktna posljedica porasta hormona u krvi (estrogena i progesterona) koji dovode do povećanja udjela masnog tkiva, širenja mliječnih kanalića i pojačanog protoka krvi kroz tkivo. Svrha ovih promjena je pripremiti dojke na dojenje koje će uslijediti. Odabir udobnog i kvalitetnog grudnjaka može vam pomoći u smanjenju osjetljivosti i bolnosti.

4. Abdominalni grčevi

Grčevi su prirodna pojava tijekom trudnoće. Trudnice su često zabrinute zbog njihove pojave jer ih asociraju na problem s plodom i mogući spontani pobačaj. Zato je važno istaknuti da su povremeni grčevi, kratkog trajanja i blagog karaktera sasvim normalna pojava. U početku su posljedica implantacije embrija, a u kasnijim stadijima trudnoće nastaju zbog širenja maternice i vezivnog tkiva oko nje. Lažni trudovi (Braxton-Hicksove kontrakcije) također su uzrok grčeva. Prirodni, bezopasni grčevi najčešće su kratkog trajanja, spontano prestaju, ne postaju jači niti učestaliji tijekom vremena, a obično dobro reagiraju na promjenu položaja tijela.

5. Vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak prirodna je pojava u trudnoći. Normalan vaginalni iscjedak je bjelkast ili proziran, blago guste konzistencije, nije neugodnog mirisa te nije praćen simptomima svrbeža i peckanja. Ako primijetite neke od ovih simptoma, osjetite bolove ili uočite sukrvicu u iscjetku dogovorite pregled ginekologa kako bi se isključile infekcije ili drugi zdravstveni problemi.

6. Iscrpljenost i umor

Tijekom trudnoće trudnice se znaju osjećati umorno i iscrpljeno, što je sasvim normalno. Hormonske promjene, posebice porast razine progesterona, glavni su krivac pojačanog osjećaja pospanosti. Ostale promjene, poput glavobolja, mučnina i smetnji spavanja mogu vas dodatno iscrpiti. Iako umor i iscrpljenost mogu biti ponekad frustrirajući, važno je naglasiti da je trudnoća vrijeme svakodnevnih promjena i sama po sebi može biti izazovna. Zbog toga izdvojite dovoljno vremena za odmor, a na dane pojačanog umora uzmite pauzu od svojih uobičajenih aktivnosti.

7. Probavne smetnje

Konstipacija, odnosno zatvor glavna je probavna smetnja koja muči trudnice. U počecima, zatvor je posljedica hormonskog utjecaja, a u zadnjem tromjesečju konstipacija je uzrokovana povećanjem maternice koja pritišće crijevo i otežava prolaz hrane. Smanjenje zatvora može se postići jednakim radnjama koje su korisne i u liječenju hemoroida, a navedene su na kraju teksta.

8. Glavobolja

Glavobolja se može pojavljivati kroz čitavu trudnoću, premda najčešće u na njezinom početku i kraju. Karakter glavobolje može biti raznovrstan, primjerice migrenskog ili tenzijskog tipa. Glavobolje su najčešće bezazlene, a posljedica su hormonskog utjecaja i povećanog volumena krvi, nedovoljnog unosa tekućine ili oscilacija šećera u krvi. Ako iskusite jaku, intenzivnu glavobolju obratite se liječniku jer, ipak, jaka glavobolja udružena s drugim simptomima poput visokog krvnog tlaka ili smetnji vida može biti znak nekih ozbiljnih stanja, poput preeklampsije.

Dovoljan unos tekućine, kvalitetan san, redoviti obroci te izbjegavanje provocirajućih čimbenika (u slučaju migrena) korisni su alati koje možete sami primijeniti s ciljem da smanjite glavobolje. Ako se odlučite uzimati lijekove protiv bolova, savjetujte se prije o tome s liječnikom!

9. Poteškoće sa spavanjem

Poteškoće sa spavanjem muče mnoge trudnice, a nastaju kao rezultat prethodno navedenih smetnji. Osim toga, stres i zabrinutost oko daljnjeg tijeka trudnoće i poroda mogu biti dodatan faktor koji vas ometa u normalnom snu. Ako imate probleme sa spavanjem, ispravna higijena spavanja može vam biti od koristi. Trebali biste ići spavati uvijek u isto vrijeme, a spavaća soba trebala bi biti zamračena i bez distraktora koji bi vam mogli ometati san (poput televizije, mobilnog uređaja i slično).

10. Hemoroidi

Hemoroidi su proširene vene rektalnog područja koji se tipično javljaju u zadnjem tromjesečju života, kada su maternica i plod dovoljno veliki da otežavaju odvodnju venske krvi iz probavnog sustava, odnosno zdjeličnih vena. Osim toga, zatvor je dodatan čimbenik koji doprinosi njihovom nastanku. Simptomi hemoroida mogu biti doista nelagodni, a uključuju svrbež i peckanje, no mogu uzrokovati i krvarenje (posebice nakon velike nužde i naprezanja).

Neovisno o uzroku, tri glavne stvari su ključne u prevenciji hemoroida i smanjenju njihovih simptoma, a to su: obilan unos tekućine, unos dovoljne količine vlakana kvalitetnom prehranom i fizička aktivnost. Spomenute aktivnosti poboljšat će rad vaših crijeva, kvalitetu stolice i tako olakšati odlazak na toalet, a time i umanjiti tegobe. U slučaju aktivnih hemoroida, jastučić za hemoroide ili tople kupke mogu vam dodatno olakšati.

Za kraj ističemo kako je trudnoća za svaku trudnicu individualno iskustvo te neće sve tegobe biti jednako izražene. Također, jedna trudnoća može proći bez ikakvih tegoba, a u idućoj trudnoći žena može iskusiti izražene smetnje. Ako se tegobe i pojave, savjetovanje s ginekologom i podrška okoline, a posebice partnera može vam pomoći i olakšati devetomjesečni period pred vama i omogućiti vam da uživate u svakom trenutku, pripremajući se na buduću ulogu majke!

Pošalji prijatelju na email

Komentari