Celulit

Datum objave: 01. 01. 2005.

Pitanje: Imam 24 godine, visoka sam 174 cm i trenutno imam 67 kg. U protekle 3 godine količina celulita na mojim bedrima, koljenima,stražnjici i trbuhu je značajno porasla. To je popratilo i debljanje - dobila sam cca 8 kg viška. Puno puta sam počimala vježbati, ali obeshrabrena lošim rezultatima bi brzo posustala. Nakon 1 godine pauze ponovno sam počela trenirati, prije cca 3 tjedna. Svaki dan trčim 40-45 min, koristim L-carnitin kao i kapsule za razgradnju masti. Da li je to dovoljno uz kombiniranje zdrave prehrane za kvalitetan gubitak masnih naslaga i celulita. Da li na taj gubitak može utjecati činjenica da uzimam kontracepcijske tablete Stediril-m od moje 18.godine? Velika Vam hvala na odgovoru...

Odgovor: Sve što ste nabrojili i više je nego dovoljno za dobru strategiju mršavljenja. Samo nastavite s vježbanjem, posebnu pažnju posvetite Vašoj prehrani, a s pomoćnim sredstvima za mršavljenje budite oprezni. Naziv «kapsule za razgradnju masti» nam ne govori mnogo, pošaljite nam precizniji sastav kako bi Vam mogli odgovoriti koliko je takav dodatak prehrani preporučljiv. Podastiremo Vam nekoliko savjeta za pomoć kod celulita;
1. Pazite na adekvatan unos tekućine. Najbolje je piti običnu vodu. Voda je dobro otapalo i pospješuje izmjenu tvari, a samim time i uklanjanje toksina.
2. Kavu pokušajte zamijeniti biljnim čajevima, posebice je za prevenciju celulita dobar čaj od koprive jer potiče cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Jednako kao i kava, alkohol potiče izlučivanje vode te i njegovu konzumaciju treba ograničiti.
3. Pokušajte usvojiti pravilne prehrambene navike. Smanjite unos hrane bogate zasićenim masnoćama i proteinima animalnog podrijetla, radije odaberite ribu, te meso peradi. Povećajte dnevni unos voća i povrća, a jednostavne ugljikohidrate zamijenite složenima. Osim što prevenira nastanak celulita, ovakva prehrana čini dobro cijelom organizmu.
4. Povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah) i sumporom (prehrambeni proteini) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma i time pobjeđuju celulit iznutra.
5. Izbjegavjate preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode što je jedan od osnovnih uzroka nastanka celulita.
6. Priuštite organizmu redovito čišćenje od toksina. Izlučivanje toksina mokraćom potaknuti će različiti biljni čajevi, primjerice od koprive, dok problem konstipacije nerijetko uspiješno rješavaju suhe šljive, pšenične klice, laneno sjeme i zobena kaša.

7. Dnevno izdvojite barem 30 minuta za tjelovježbu kako bi potaknuli metabolizam i pospiješili izlučivanje toksina. Tjelesna neaktivnost, a posebno cjelodnevno sjedenje stvaraju idealne uvjete za nastanak celulita. Plivanje se smatra idealanim oblikom tjelovježbe za prevenciju nastanka celulita.
8. Osigurajte organizmu dovoljne količine kisika, najbolje provođenjem određenog vremena u prirodi. Dopustite koži da se znoji.
9. Povremeno nježno masirajte područja kritična za nastanak celulita. Masaža stimulira cirkulaciju krvi i limfe te pospješuje oslobađanje celulita koliko je to moguće. S obzirom da se celulit nalazi 3 – 5 milimetara ispod kože, u vezivnom tkivu, nema razloga za grubim pritiskanjem i gnječenjem. Masaža nikad ne smije prijeći granicu boli.
10. Ostavite si dovoljno vremena za opuštanje - mnogi smatraju da celulit može biti i rezutat stresnog načina života, stoga u toku dana posvetite barem jedan sat sebi. Napravite atmosferu u prostoru u kojoj ćete se osjećati najopuštenije.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari