Vitaminoteka

Datum objave: 05. 07. 2017.

Pitanje: Koje namirnice je pozeljno jesti za uklanjanje nakupljene vode u organizmu te eliminaciju celulita?

Odgovor:
Celulit je vjerojatno jedna od najomraženijih pojava s kojom se susreće većina žena. U nastanku celulita važnu ulogu igraju nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, pušenje, genetičke predispozicije i hormonske fluktuacije. Kako bi se eliminirao celulit iz organizma potrebno je pozabaviti se svim čimbenicima, ipak, mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita, zapravo leži u pravilnim prehrambenim navikama.

Prehrambeni savjeti za uklanjanje suvišne vode iz organizma te eliminaciju celulita su, u prinicipu, podjednaki. Prije svega, preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra. Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma.

Važan dio pravilnog pristupa celulitu uključuje unos dovoljno tekućine (barem 2 litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina. Time se poglavito misli na izvorsku vodu, ali i na biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice kao uspješni agensi za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

Osim o poželjnim, valja voditi računa i o namirnicama koje zbog svog sastava (bogatstvo kolesterola, masti, purina, jednostavnih šećera) pogoduju nagomilavanju tjelesnih otrova i zadržavanju tekućine. Nepoželjne namirnice čiji je unos uputno ograničiti uključuju junk food, bijeli kruh, slatkiši, životinjske masti, konzervirano povrće, kava, alkohol, gazirani napitci, crveno meso, suhomesnati proizvodi te rafinirane namirnice i namirnice koje u znatnoj količini sadrže sol poput primjerice soljene ribe, ribe u ulju ili slane vrste sira s visokim udjelom masti.

Uz usvajanje pravilnih prehrambenih navika u borbi protiv celulita pomoći će i svakodnevna tjelesna aktivnost u trajanju minimalno 30 minuta, masaža kritičnih područja, nošenje konformne odjeće, nepušenje te svakodnevno opuštanje.

Savjetovalište Vitaminoteka

Pošalji prijatelju na email

Komentari