Vitaminoteka

Datum objave: 10. 07. 2023.

Bez obzira radimo li ili smo s djecom kod kuće, praktične ideje kako zabaviti djecu uvijek su dobrodošle, posebice tijekom ljetnih mjeseci. U protivnom, djeca će najvjerojatnije završiti ispred ekrana, što zasigurno nije dobro za njihovo zdravlje, kako mentalno tako i tjelesno.

PETICA  - igrom do zdravlja danas vam donosi 20 odličnih ideja kako zabaviti djecu tijekom ljetnih praznika. Nemojte cijelu zabavu prepustiti djeci, već im se pridružite u ovim zabavnim aktivnostima. Predlažemo da tijekom ljetnih mjeseci usporite i uživate sa svojim najmilijima stvarajući nezaboravne uspomene.

1. Sadnja začinskog bilja

Uprljajte male ručice i iskoristite stare staklenke, limenke ili bilo koju drugu papirnatu ili plastičnu ambalažu za sadnju bosiljka, metvice, matičnjaka, ružmarina ili timijana. Osim što će zamirisati cijeli vrt, balkon ili terasu, svojom aromom će obogatiti sva ljetna jela.

2. Domaći sladoled

Postoji li ijedno dijete na svijetu koje bi odbilo sladoled na vrući ljetni dan? Priprema domaćeg sladoleda je odlična dječja aktivnost koju roditelj može vrlo lako nadzirati, a predlažemo vam da isprobate neke od naših ideja za pripremu ljetnih slastica.

3. Kampiranje u vrtu

Ako smatrate da vaše dijete nije još dovoljno spremno za „pravo” kampiranje, zašto ne biste najprije isprobali kampiranje u dvorištu? To će ujedno biti i idealna prilika za promatranje zvijezda. Rasprostrite nekoliko deka na travu i naučite dijete kako locirati primjerice Orionov pojas ili neke druge zvijezde.

4. Berba voća i povrća

Posjedujete li vlastiti vrt, svakako i klince uključite u berbu ljetnih plodova i cvijeća, ali i ostalu brigu oko vrta.

5. Mali znanstvenici

Ako vaše dijete nije pretjerani ljubitelj boravka na otvorenom, nema problema – internet je prepun odličnih ideja za jednostavne i zabavne eksperimente malih znanstvenika koji će probuditi njihove moždane vijuge i znatiželju.

6. Unutarnja utvrda ili šator

Za dosadnih kišnih dana zabavu preselite u unutrašnji prostor pa razmaknite kauč i fotelju. Zatim ih prekrijte plahtama ili dekama te odigrajte omiljenu društvenu igru pod svojom utvrdom ili šatorom.

7. Ranojutarnja ili kasnonoćna šetnja

Odmah nakon buđenja, prije ljetne žege odvedite dijete u laganu šetnju ili vožnju biciklom. Dobra ideja je i šetnja u pidžamama neposredno prije odlaska na spavanje. U svakom slučaju, klinci će obožavati ovu sjajnu ljetnu aktivnost.

8. Vremenska kapsula

Neka svaki član obitelji napiše nekoliko riječi na čemu je zahvalan te odabere neki predmet koji će pospremiti u vremensku kapsulu. Nakon što ste to učinili, pohranite vremensku kapsulu na mjesto koje zajednički odaberete, a zatim odredite datum kada ćete vremensku kapsulu moći otvoriti. To primjerice može biti neki blagdan ili važan dan u životu djeteta, kao što je dan mature.

9. Kućni projekt

Ljeto je idealna prilika za odraditi male projekte po kući koje odgađamo već neko vrijeme. Bilo da je riječ o čišćenju garaže, podruma ili razmještanju određene prostorije u domu, pronađite način kako da vam dijete pomogne u ovoj korisnoj aktivnosti.

10. Piknik u prirodi

Upakirajte u veliku košaru omiljene sendviče, svježe voće, povrtne štapiće, domaći ledeni čaj. Ponesite dekicu, loptu, frizbi i ostale rekvizite pa se zaputite na obiteljski piknik u obližnji park, na jezero ili uz rijeku.

11. Ukrasite kamenčiće

Odlazak na jezero ili plažu vrlo često završi u sakupljanju kamenčića. Dajte mašti na volju i bojanjem pretvorite ove nezaobilazne suvenire u voće, povrće, bubamare, leptire, cvijeće koje će krasiti vrt, poslužiti za igru ili kao poklon članovima obitelji.

12. Posjet obližnjem gradu

Ljetno vrijeme prepuno je različitih koncerata, gastro festivala i ostalih zanimljivih događanja na otvorenom. Provjerite lokalnu ponudu ljetnih događanja i posjetite neki od obližnjih gradova u kojemu niste bili već dulje vrijeme.

13. Posjete knjižnici

Ljeto je idealno vrijeme za uživanje u čitanju. Neka odlazak u knjižnicu bude redovita aktivnost tijekom ljeta, kako za vas tako i za vaše dijete. Napravite malo obiteljsko natjecanje u ljetnom čitanju – neka svaki član bilježi svoju listu knjiga koju je pročitao tijekom ljeta.

14. Pizza večer

Svi zajedno zabrašnite ruke i napravite domaće tijesto za pizzu. Djeca će uživati u pripremi i biranju dodataka za pizzu. Uključite ih u ribanje sira, sjeckanje gljiva ili rezanje povrća.

15. Prešano cvijeće

Ljetne šetnje iskoristite za branje šarenog cvijeća i biljaka koje potom možete isprešati. Od isprešanog cvijeća i bilja možete napraviti vlastiti ljetni herbarij ili ga pak iskoristiti za izradu slika i druge kreativne ideje.

16. Vodene vrtne aktivnosti

Ostatak članka pročitajte na petica.hr

Pošalji prijatelju na email

Komentari