Poliklinika Mazalin

Datum objave: 07. 12. 2021.

Menstruacija je sastavan i prirodan dio života svake žene, a tijekom života žena u prosjeku krvari 450 puta. Važno je poznavati vlastito tijelo, kako funkcionira menstruacija i ovulacija kako bi se što bolje znale brinuti o sebi.

U ovom blogu vam donosimo 10 činjenica o menstruaciji i ovulaciji kako biste bolje upoznale sebe i kako vaš organizam funkcionira.

1. MOGUĆE JE ZATRUDNJETI TIJEKOM I ODMAH NAKON MENSTRUACIJE

Malo je vjerojatno, ali moguće je zatrudnjeti ako ste imali nezaštićene spone odnose tijekom menstruacije. Iako su šanse za to male, one ipak postoje. Plodnost ovisi o tome koliko traje vaš menstrualni ciklus (koliki je raspon između početka jedne i početka druge menstruacije). U slučaju da imate ciklus od 28 dana, tada su šanse da zatrudnite tijekom menstruacije minimalne. Međutim, ako imate kraće cikluse i razmaci između menstruacija su 21 do 24 dana to znači da i ranije ovulirate. Poznato je da spermiji ponekad mogu preživjeti i do 5 dana nakon ejakulacije, a ako ste imali nezaštićene spolne odnose pred kraj menstruacije, tada postoji šansa za trudnoću (mala, ali ipak postoji).

S obzirom na već iznesenu činjenicu o dužini preživljavanja spermija te ako tome dodamo da se u prosječnom ciklusu (28-30 dana) plodni dani nalaze između 11. i 21. dana ciklusa, nezaštićeni spolni odnosi nakon završetka menstruacije nose još veći rizik od trudnoće. Stoga, ako ne želite trudnoću preporuka je da koristite zaštitu tijekom menstruacije te pogotovo nakon.

DOBRO JE ZNATI:

Praćenjem konzistencije i količine sluzi (iscjetka) tijekom menstrualnog ciklusa može se procijeniti kada počinju plodni, a kada neplodni dani. Iscjedak neposredno prije ovulacije je proziran, rastezljiv i strukture kao bjelanjak od jajeta. Tada će ga biti najviše, a ti dani se još nazivaju i „vlažni“ dani. U toj fazi ciklusa razina estrogena doseže svoje najveće razine te je mogućnost oplodnje najveća. Već 7 dana prije ovulacije započinje preovulacijska faza, tada je iscjedak ljepljiv, žućkaste ili zamućene bijele boje. Tijekom ovog perioda nezaštićeni spolni odnosi također mogu rezultirati trudnoćom jer spermiji mogu preživjeti 48-72 sata nakon ejakulacije. Ovo je prirodna metoda kontracepcije, ali nikako ne može pružiti potpunu zaštitu od trudnoće.

2. NEPRAVILNI CIKLUSI MOGU IMATI BROJNE UZROKE

Nepravilni ciklusi su oni koji odstupaju od normalnog trajanja ili u kojima menstruacijsko krvarenje nije normalne jačine u proteklih 6 mjeseci ili više. Potrebno je istaknuti kako je povremena varijabilnost u dužini ciklusa normalna, ali ako to stanje potraje potrebno se je javiti ginekologu. Nepravilne menstrualne cikluse možete očekivati nakon prve menstruacije (menarhe), nakon trudnoće, nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta te početkom menopauze.

Smatra se da normalni menstrualni ciklus traje 21 do 35 dana, a krvarenje prosječno traje 3 do 7 dana.

Žene se najčešće susreću sa sljedećim nepravilnostima:

  • Polimenoreja - kraće trajanje ciklusa (manje od 21 dan)
  • Oligomenoreja – duže trajanje ciklusa (više od 35 dana)
  • Variranje u trajanju ciklusa više od tjedan dana (npr. jedan ciklus traje 28, a sljedeći 36 dana)
  • Amenoreja – iznenadan prestanak ciklusa, a krvarenje izostane duže od 90 dana
  • Krvarenja koja traju duže od 8 dana
  • Menoragija – obilna menstrualna krvarenja
  • Dismenoreja – vrlo bolna menstrualna krvarenja

Neki događaji i procesi u tijelu, kao što je trudnoća, razdoblje nakon trudnoće i period oko menopauze, mogu utjecati na menstrualne cikluse. Poremećaji prehrane – anoreksija, bulimija i pretilost – značajno narušavaju hormonsku ravnotežu te mogu dovesti do neredovitih menstruacija pa čak i njihovog izostanka. U slučaju da primijetite nepravilnosti u trajanju ciklusa ili kod krvarenja javite se ginekologu jer se neka zdravstvena stanja mogu tako prezentirati – sindrom policističnih jajnika, endometrioza, karcinom endometrija, miom, itd.

3. PREDMENSTRUALNI SINDROM MOŽE IMATI RAZNE SIMPTOME

Predmenstrualni sindrom (PMS) je karakteriziran raznim simptomima i promjenama, a može se javiti čak i 11 dana prije dolaska menstruacije. Najčešće simptomi PMS-a ne otežavaju svakodnevno funkcioniranje žene, ali ako dođe do takve situacije potrebno se je obratiti ginekologu.

Simptomi PMS-a se razlikuju od žene do žene, ali najčešći su: grčevi u trbuhu, bolne i osjetljive grudi, glavobolja, nadutost, zatvor i/ili proljev, pojava akni, iritabilnost, promjene raspoloženja, nesanica, jaka želja za šećerom, itd. Kako biste olakšali simptome pijte dovoljno tekućine, smanjite unos soli te posvetite pažnju zdravoj prehrani – hrana bogata vlaknima, vitaminima i zdravim masnoćama.

4. ...ALI NISU SVI SIMPTOMI MENSTRUACIJE NORMALNI I NA NEKE TREBA OBRATITI PAŽNJU

Ponekad žene ne znaju što je to „normalno“ tijekom menstrualnog ciklusa te ne shvate kada je vrijeme za odlazak liječniku. Zbog toga, upoznajte se s urednim menstrualnim krvarenjem te koje simptome ne trebate zanemariti.

KRVARENJE

Obilna krvarenja zbog kojih morate mijenjati uložak ili tampon svakih sat vremena je simptom koji recite liječniku jer takva situacija zahtijeva dijagnostičku obradu. Jeste li primijetili veće količine ugrušaka, te javljaju li se svaki dan? U slučaju da je odgovor da, također se javite liječniku. Gubljenje veće količine krvi tijekom menstruacija može izazvati anemiju te pripazite na sljedeće simptome: umor, osjećaj hladnoće, iscrpljenost, slabost i vrtoglavicu.

GRČEVI

Trećina žena u reproduktivnoj dobi ima menstrualne grčeve, a najčešće se javljaju par dana prije početka menstruacije te završavaju nakon što počne. Jaki grčevi, koji vas sprječavaju u obavljaju svakodnevnih aktivnosti su razlog da se javite liječniku.

NADUTOST

Nadutost se može javiti za vrijeme predmenstrualnog razdoblja i za vrijeme same menstruacije. Ovaj simptom nije ništa neuobičajeno, ali ako traje duže od nekoliko dana ili ako se javlja tijekom cijelog/većine ciklusa javite se liječniku. U nekim slučajevima nadutost može biti alarmantan znak za karcinom jajnika.

PROMJENE RASPOLOŽENJA

Promjena koncentracije hormona u organizmu izaziva i promjene raspoloženja kao što su iritabilnost i osjetljivost. U slučaju da osjetite jako veliku tugu, depresiju, anksioznost ili panični napadaj javite se liječniku jer ovakvi simptomi mogu biti znak predmenstrualnog distrofičnog poremećaja. Ovaj poremećaj se može liječiti kontracepcijskim pilulama, a u rijetkim slučajevima i antidepresivima.

5. UMJERENA TJELESNA AKTIVNOST ZA VRIJEME MENSTRUACIJE JE DOPUŠTENA I POŽELJNA

Istraživanja su pokazala da umjerena tjelovježba tijekom menstruacije može pomoći u otklanjanju osjećaja iscrpljenosti i umora. Tjelesna aktivnost potiče lučenje endorfina koji potiče dobro raspoloženje i djeluje kao prirodni analgetik. Preporučuju se lakši oblici tjelovježbe kao što su šetnje ili pilates i joga. U slučaju da redovito vježbate nastavite s tim aktivnostima, ali napravite male preinake kako bi izbjegli intenzivnije treninge.

6. MENSTRUACIJA SE MIJENJA S GODINAMA

Nakon prve menstruacije ciklusi mogu biti duži te katkad traju i do 45 dana. S vremenom dolazi do skraćenja ciklusa te menstruacija dolazi u približno isto vrijeme svaki mjesec. Razdoblje premenopauze (period prije menopauze) je također karakterizirano promjenama u ciklusu – neredovitost ciklusa, kraći ili duži ciklusi s blažim ili jačim krvarenjem.

Javite se liječniku ako primijetite bilo kakve promjene u menstrualnom ciklusu kako bi se mogla isključiti moguća patologija.

Nakon trudnoće menstruacije će također biti drugačije. U slučaju da žena doji menstruacija će vjerojatno kasniti, a ako ne doji menstruacija će najčešće doći 6 do 8 tjedana nakon poroda. Tijekom prvih nekoliko menstruacija nakon trudnoće krvarenja mogu biti bolnija, obilnija te mogu biti prisutni i mali ugrušci. S vremenom će se ciklusi vratiti u normalu kada hormoni uspostave svoj uobičajeni ritam.

7. MENSTRUACIJA NE MORA UVIJEK DOĆI U TOČNO ISTO VRIJEME U MJESECU

Zapamtite ovu tvrdnju kako biste izbjegli nepotreban stres u budućnosti. Vrijeme kada će doći do menstruacije ovisi o tome kada se dogodila ovulacija. S obzirom na to da ovulacija ne pada uvijek na isti dan jer je podložna promjenama tako ni menstruacija neće doći u isto vrijeme. Stres ili bolest mogu utjecati na ovulaciju tako da ju odgodi za nekoliko dana te će vam tada i menstruacija za toliko dana i kasniti. Ovo nije ništa neuobičajeno, čak ni u žena koje imaju pravilne cikluse istog trajanja.

8. ZAKAŠNJELA MENSTRUACIJA NIJE UVIJEK ZNAK TRUDNOĆE

Zakašnjela menstruacija se može dogoditi iz više razloga, a najčešće su to hormonalne promjene u prvom dijelu ciklusa. Od ostalih uzroka zakašnjele menstruacija tu su: sindrom policističnih jajnika, promjene u tjelesnoj težini, nedavno započet strogi režim vježbanja i nedavno prekinuta terapija kontracepcijskim tabletama.

Naravno, ako menstruacija kasni zbog trudnoće ovo su rani simptomi prema kojima je možete prepoznati: bolne i osjetljive grudi, mučnina i povraćanje, blagi grčevi u donjem dijelu trbuha, oskudno krvarenje („spotting“), zatvor, umor, itd. Ovi simptomi se vrlo lako mogu zamijeniti za PMS te zato, ako sumnjate na trudnoću, najbolje je napraviti kućni test za trudnoću.

9. KRVARENJE IZMEĐU MENSTRUACIJA MOŽE BITI ZNAK ZA UZBUNU

Uzroci vaginalnog krvarenja između menstruacija mogu biti različiti, neki od njih su vrlo ozbiljna medicinska stanja, a neki su bezopasni. Točkasto krvarenje između 7. do 9. dana nakon ovulacije može biti rani znak trudnoće, a javlja se zbog implantacije ploda u stijenku maternice. Ostali uzroci mogu biti: početak ili prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula, žene koje imaju intrauterini uložak, trajna hormonska kontracepcija flasterima ili injekcijom, hormonski disbalans uzrokovan poremećajem rada jajnika ili štitnjače, miomi maternice, neke spolno prenosive bolesti, a u rjeđim slučajevima karcinom vrata maternice, endometrija ili jajnika. Zbog poteškoće određivanja točnog uzroka krvarenja između menstruacija potrebno se je javiti liječniku kako bi se isključila ozbiljna medicinska stanja.

10. MENSTRUACIJSKO KRVARENJE SE MOŽE ODGODITI NA SIGURAN NAČIN

U slučaju da želite odgoditi dolazak menstruacije jer vam dolazi u nezgodno vrijeme, godišnji odmor ili važni životni događaj, postoji način. Žene koje već koriste kontracepcijske tablete, one koje ih uzimaju 21 dan ne rade pauzu nego nastave uzimati tablete iz sljedeće kutije (kao od prvog dana ciklusa) te će se menstruacija preskočiti. Žene koje koriste pakiranje s „placebo“ tabletama neka te „placebo“ tablete preskoče i nastave s novim pakiranjem.

Ako inače ne koristite kontracepcijske tablete javite se svom ginekologu koji vam može propisati pilule. Važno je naglasiti kako ne treba uzimati kontracepcijske pilule bez nadzora i uputa ginekologa jer nisu sve žene pogodne za njihovo korištenje zbog mogućih komplikacija.

Pošalji prijatelju na email

Komentari