Datum objave: 17. 11. 2020.

Provjera razine željeza u krvi od iznimne je važnosti tijekom trudnoće te kod male djece.

Manjak željeza kod djece mlađe od dvije godine može imati značajan i nepovratan učinak na razvoj mozga. To može dovesti do negativnih posljedica na učenje i rezultate prilikom školovanja kasnije u životu.

Na kognitivni razvoj djeteta može utjecati i ako je majci otkriven manjak željeza u posljednjem tromjesečju trudnoće.

Kako dolazi do manjka željeza?

Željezo je esencijalan nutrijent s važnim funkcijama kao što su prijenos kisikasinteza DNA i metabolizam mišića.

Manjak željeza glavni je uzrok anemije, koja je najzastupljeniji prehrambeni manjak u svijetu, a pogađa 33% žena, 40% trudnica i 42% djece širom svijeta.

Anemiju karakterizira smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca. Ponekad s promijenjenom veličinom ili oblikom crvenih krvnih zrnaca do razine koja narušava normalnu fiziološku sposobnost krvi da prenosi kisik do svih stanica u tijelu.

Kada se najčešće javlja nedostatak željeza?

Manjak željeza javlja se uglavnom tijekom razdoblja rasta i razvoja kad su potrebe za željezom povećane, kao što je trudnoća, rano djetinjstvo, adolescencija, ali može se pojaviti i u drugim fazama života.

U odraslih osoba manjak željeza najčešće se očituje umorom i smanjenom produktivnošću rada. Tijekom trudnoće manjak željeza može uzrokovati anemiju trudnice, smanjenu tjelesnu masu novorođenčadi ili prijevremeni porod.

Znakovi i simptomi manjka željeza kod djece mogu uključivati:

  • blijedu kožu
  • umor
  • hladne ruke i noge
  • usporeni rast i razvoj
  • slab apetit
  • ubrzano disanje


Preporuke dnevnog unosa željeza za dječju dob

  • Potrebe za željezom kod dojenčadi u prvih 6 mjeseci iznose 0.27 miligrama. Majčino mlijeko sadrži visoko bioraspoloživo željezo.
  • Dojenčad u dobi od 7 do 12 mjeseci treba 11 miligrama željeza dnevno.
  • Djeci u dobi od 1 do 3 godine potrebno je 7 miligrama željeza svakoga dana.
  • Djeci u dobi od 4 do 8 godina potrebno je 10 miligrama. Starija djeca od 9 do 13 godina trebaju 8 miligrama za pravilan rast i razvoj.
  • Dječaci u dobi od 14 do 18 godina trebali bi unositi 11 miligrama željeza na dan, dok djevojke 15 miligrama. Adolescencija je vrijeme brzog rasta, a potrebe za željezom su veće za djevojke u ovoj životnoj dobi zbog menstruacije koja tada nastupa.

Prehrambeni izvori željeza

Prehrambeno željezo razlikujemo u dva oblika: hem i ne-hem željezo.

Biljke i hrana obogaćena željezom sadrži samo ne-hem željezo, dok mesoplodovi mora i ostali životinjski prehrambeni izvori sadrže oba oblika.

Hem željezo ima veću bioraspoloživost od ne-hem željeza.

Kako biste pospješili apsorpciju željeza preporuča se ujedno i unos vitamina C, stoga uz obrok možete konzumirati i svježe iscijeđenu limunadu.

Djeci je važno objasniti važnost željeza za njihov pravilan rast i razvoj te im pokazati koje to namirnice njihovo tijelo u najvećoj količini opskrbljuju željezom.

U nastavku članka pronađite savjete kako djeci osigurati adekvatan unos željeza - OVDJE .

Autor: Stručni tim PETICA – igrom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari