Vitaminoteka

Datum objave: 12. 02. 2021.

Magnezij je potreban za više od 300 biokemijskih reakcija u organizmu. Ovako najčešće započinju članci o ovom mineralu, a činjenica da je magnezij potreban u više stotina reakcija u našem organizmu zapravo govori kako se u slučaju manjka magnezija u organizmu naše stabilno zdravstveno stanje ruši kao kula od karata.

Pa tako magnezij primjerice pomaže održati normalnu funkciju mišićnog i živčanog sustava, održava normalan srčani ritam, a važan je i za zdravlje kostiju. Nažalost, literaturni podaci govore kako ne unosimo dovoljno magnezija prehranom. Primjerice, podaci iz Sjedinjenih Američkih Država govore kako čak 75% Amerikanaca ne unosi dovoljno magnezija, a kao razlog navodi se snižena količina magnezija u namirnicama te viši udio procesirane hrane u prehrani.

Sve manje magnezija u hrani

U zadnjih se 50 godina sadržaj magnezija u 72 namirnice smanjio za čak 21%, a za ovaj dramatičan pad odgovorne su određene agronomske tehnike uzgoja hrane kao i različiti okolišni čimbenici uključujući i globalno zatopljenje. Magnezij je zanemareni element umjetnih gnojiva korištenih u proizvodnji hrane te je primjena magnezija u sklopu prihrane zemlje potencijalno rješenje, međutim, procjenjuje se kako bi nadoknada magnezija u zemlji mogla trajati desetljećima prije nego se postignu potrebne vrijednosti. Do manjka magnezija u općoj populaciji dovela je i prehrambena tehnologija jer se metodama procesiranja hrane gubi do 80% magnezija pogotovo kad je riječ o žitaricama. Svakako valja dodati i gubitke magnezija iz organizma uslijed primjene lijekova, a radi se primjerice o diureticima i inhibitorima protonske pumpe.

Magnezij u dodacima prehrani

Deficit magnezija u prehrani može se nadoknaditi unosom magnezija u obliku dodatka prehrani, no i kod oralnog unosa postoje određeni izazovi. Određeni oblici magnezija u dodacima prehrani imaju slabu apsorpciju, a gotovo svi oblici magnezija u dodacima prehrani imaju laksativan učinak u crijevima. Magnezijev oksid najčešće je rabljena magnezijeva sol zbog pristupačnosti i cijene. Iako magnezijev oksid sadržava oko 60% elementarnog magnezija, apsorbira se samo oko 4%. Višu bioraspoloživost imaju organske magnezijeve soli kao što su magnezijev citrat, glukonat, orotat ili aspartat, vjerojatno zbog njihove bolje topljivosti, međutim, podaci govore kako apsorpcija primjerice citratnog oblika iznosi tek oko 50%.

Postoje uvjerljivi dokazi koji ukazuju kako je za optimalnu apsorpciju potrebno zadržavanje magnezija u crijevima najmanje 12 sati, što zbog laksativnog djelovanja magnezija u dodacima prehrani vjerojatno nije moguće. Alternativni način primjene magnezija s ciljem sprječavanja deficita u organizmu je topikalna primjena magnezija, kojom se zaobilazi probavni sustav.

Pregledom stručne literature može se ustanoviti kako transdermalna primjena magnezija nije puno istraživana, međutim, do sada objavljeni rezultati nekoliko znanstvenih istraživanja djeluju izuzetno obećavajuće.

Transdermalna primjena za brzo povećanje koncentracije magnezija u krvi i urinu

U pilot istraživanju provedenom 2014. godine na američkom Sveučilištu Hertfordshire sudjelovalo je 25 zdravih odraslih ispitanika. Ispitivala se transdermalna apsorpcija magnezija, a ispitanici su podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna skupina svakodnevno nanosila kremu s magnezijem (56 mg), dok je druga, kontrolna skupina nanosila kremu bez dodatka magnezija. Istraživači su uzeli uzorke krvi i urina ispitanika, na početku ispitivanja te nakon 14 dana, te su ispitanici vodili dnevnik prehrane u trajanju od četiri dana. Ukupno su 24 ispitanika završila ispitivanje. Najvjerojatnije uslijed malog broja ispitanika, rezultati nisu bili statistički značajni, međutim, zabilježen je klinički značajan porast razine magnezija u serumu u skupini koja je nanosila kremu s magnezijem, a porast razine magnezija zabilježen je i u urinu. Naime, zabilježeni porast od 0,07 mmol/l u serumu značajan je utoliko što se taj porast oralnim unosom očekuje nakon nekoliko mjeseci primjene magnezija u obliku dodatka prehrani.

Usporedbe radi, studija Zhanga i suradnika pokazala je kako je kod oralnog unosa magnezija, za povećanje razine magnezija u serumu za 0,05 mmol/l potrebna primjena doza viših od 300 mg/dan u trajanju duljem od dva mjeseca. Svakako je zanimljiv još jedan podatak dobiven ovim pilot istraživanjem, izuzmu li se ispitanici koji su se bavili sportom, porast magnezija u serumu još je viši. Naime, valja uzeti u obzir kako je magnezij potreban za samu tjelovježbu te da je moguće da se apsorbirani magnezij iz kreme u organizmu sportaša koristi za nadoknadu potrošenog magnezija tjelovježbom te se realna apsorpcija magnezija putem kože ne očitava tako jasno u serumu ispitanika sportaša kao kod ispitanika koji se tijekom istraživanja nisu bavili sportom. Da je podizanje razine za 0,07 mmol/l transdermalnim putem nakon samo 14 dana primjene niske doze magnezija klinički značajan podatak dokazuje i meta-analiza autora Del Gobbo i suradnika iz 2013. godine.

Zaključak navedene meta-analize glasi kako je porast cirkulirajućeg magnezija za 0,2 mmol/l povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca za čak 30%.

Analiza kose potvrđuje učinkovitost transdermalne apsorpcije magnezija

Učinkovitost i praktičnost primjene magnezija u spreju potvrdilo je istraživanje Watkins i suradnika objavljeno 2010. godine u Velikoj Britaniji. U istraživanju je sudjelovalo 9 ispitanika koji su tijekom 12 tjedana svakodnevno primjenjivali 20 potisaka (ukupno 400 mg magnezij klorida dnevno) i uz to provodili 20-minutne kupke za stopala s magnezijevim solima dva puta tjedno. Autori istraživanja odabrali su kosu kao indikator izloženosti mineralima. Analiza kose ispitanika pokazala je kako je sedam ispitanika imalo nisku razinu staničnog magnezija prije početka istraživanja, a nakon 12 tjedana primjene magnezija transdermalnim putem, razina magnezija kod ispitanika prosječno je porasla za 59,7%.

Magnezijeve kupke

Za razliku od gastrointestinalnog epitela, čija je glavna funkcija apsorpcija, primarna funkcija kože je ona barijerna koja u normalnim uvjetima ograničava apsorpciju egzogenih kemikalija u organizam. Unatoč ograničenom apsorpcijskom kapacitetu zdrave kože, čini se kako magnezij ipak prodire kroz kožu. Najbogatiji izvor biološki dostupnog magnezija je Mrtvo more koje je od biblijskih vremena poznato po svojoj ljekovitosti. Prolazak elektrolita kroz kožu uslijed kupanja u Mrtvom moru ili u simuliranim slanim kupkama mjeren je i potvrđen kod zdravih osoba i osoba s kožnim oboljenjima odnosno psorijazom, a kod životinja, apsorpcija magnezija dokazana je korištenjem radioaktivnih izotopa.

Sudeći prema dosadašnjim saznanjima o transdermalnoj primjeni magnezija čini se kako magnezij može prodrijeti do limfnog sustava ispod dermisa i ući u cirkulaciju, zaobilazeći gastrointestinalni sustav povisiti razinu magnezija u serumu. Imajući u vidu sporo povećanje magnezija u organizmu kod oralnog unosa, transdermalna primjena u spreju ili kupkama nameće se kao idealno komplementarno rješenje.

Odaberite jedinstveni proizvod

Be Natur Ionic Mg Skin&Sport preparat je nastao inovativnom metodom koja se bazira na strukturiranju otopine koji magnezijev klorid heksahidrat 100% farmaceutske čistoće prevodi u ioniziranu otopinu magnezija i klora koja blagotvorno djeluje na vašu kožu. Preparat se nanosi transdermalno, dermatološki je testiran, a prikladan je i za osjetljivu kožu. Ne sadrži druge aktivne sastojke, već svoju djelotvornost, kojoj svjedoče mnogi rekreativni i profesionalni sportaši s područja Lijepe Naše, ali i šire, duguje isključivo magneziju . 

Literatura:

  • Roberta Cazzola, Matteo Della Porta, Michele Manoni, Stefano Iotti, Luciano Pinotti, Jeanette A. Maier, Going to the roots of reduced magnesium dietary intake: A tradeoff between climate changes and sources, Heliyon, Volume 6, Issue 11, 2020, e05390, ISSN 2405-8440
  • Gröber U, Werner T, Vormann J, Kisters K. Myth or Reality-Transdermal Magnesium?. Nutrients. 2017;9(8):813. Published 2017 Jul 28. doi:10.3390/nu9080813
  • Kass L, Rosanoff A, Tanner A, Sullivan K, McAuley W, Plesset M. Effect of transdermal magnesium cream on serum and urinary magnesium levels in humans: A pilot study. PLoS One. 2017 Apr 12;12(4):e0174817. doi: 10.1371/journal.pone.0174817. PMID: 28403154; PMCID: PMC5389641.
  • Watkins, K.; Josling, P.D. A pilot study to determine the impact of transdermal magnesium treatment on serum levels and whole body CaMg ratios. Nutr. Pract. 2010, 14, 1–7.
Pošalji prijatelju na email

Komentari