Datum objave: 30. 10. 2019.

Povodom 11. kongresa Hrvatskog društva za internističku onkologiju koji je od 24. do 27. listopada održan u Šibeniku, razgovarali smo s Dominom Kekez, dr.med., specijalisticom internističke onkologije sa Zavoda za probavne tumore KBC-a Zagreb. Dr. Kekez nam je pojasnila koje teme u području prehrane zanimaju njezine pacijente te kako joj u tome pomaže digitalna platforma nijeFRKA.hr.

Koje su ključne poruke 11. kongresa Hrvatskog društva za internističku onkologiju?

U današnje vrijeme onkologija je grana medicine koja se vrlo brzo razvija. Pojavljuju se nove terapijske opcije te je zahvaljujući tome očekivano trajanje života pacijenata s malignom bolesti značajno dulje nego ranije. Nove terapije i dulje trajanje života povlače za sobom i obvezu liječnika da se pacijentu osigura kvaliteta života te dobra suportivna skrb. Pravilna prehrana i dobar nutritivni status u ovom kontekstu igraju veliku ulogu jer poboljšavaju i učinak specifičnog liječenja. Kompletna i sveobuhvatna skrb za onkološkog bolesnika je ono što treba biti u centru pažnje.

Koja su najčešća pitanja vezana uz prehranu s kojima se susrećete u svakodnevnom radu?

Najčešća pitanja pacijenata s malignom bolesti u svakodnevnom radu vezana su većinom za restrikciju unosa pojedinih namirnica, primjerice restrikcija unosa crvenog mesa i šećera. U današnje vrijeme globalne informatizacije lako je doći do mnoštva informacija koje su često neprovjerene i netočne. Zbog toga često dolazi do toga da pacijenti imaju krive pretpostavke što je za njih dobro, a što loše.

Možete li nam objasniti koja je važnost digitalne platforme nijeFRKA.hr u razgovoru liječnika i bolesnika?

Nadovezujući se na prethodno pitanje, nijeFRKA.hr je odlična platforma koja i liječniku i pacijentu može pružiti medicinski točne te provjerene informacije o prehrani onkološkog bolesnika. Na jednom mjestu pacijenti mogu naći sve relevantno za prehranu te provjeriti vlastiti nutritivni status, a u skladu s istim, dobiti i točne nutritivne intervencije koje su bitne za njega. Na jednostavan način se lako mogu izbjeći netočne pretpostavke koje, u konačnici, mogu činiti više štete nego koristi.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Maligne bolesti, nijeFRKA, onkologija,

Komentari