Datum objave: 09. 02. 2021.

Neizbježno je susresti se sa stresom s obzirom na užurbani način života kojim živimo, a posebice kada smo izloženi nepredvidljivim pojavama poput pandemije i/ili elementarne nepogode.

U takvim vremenima smo pod pojačanim stresom što može biti okidač za mnoge bolesti i teška zdravstvena stanja. Znati kako upravljati stresom može biti moćan alat koji nam osigurava svojevrsnu kontrolu nad situacijom u kojoj se nalazimo. Mnogo je strategija, a jedna od njih uključuje i namirnice koje konzumirate.

Složeni ugljikohidrati

Ugljikohidrati potiču mozak na proizvodnju serotonina. Za stalnu opskrbu ovog hormona sreće, najbolje je jesti složene ugljikohidrate kojima je potrebno više vremena za probavu.

Dobar izbor složenih ugljikohidrata uključuje kruh od cjelovitih žitarica, smeđu rižu ili tjesteninu, zobene pahuljice.

Takvi vam ugljikohidrati također pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi i održavanju ravnoteže cijelog organizma.

Naranče

Naranče su jedne od namirnica bogate vitaminom C. Studije sugeriraju da ovaj vitamin može smanjiti razinu hormona stresa uz jačanje imunološkog sustava.

U jednom su istraživanju ljudi s povišenim krvnim tlakom i visokom razinom kortizola (hormona stresa) nakon uzimanja vitamina C mogli prije izvršiti stresni zadatak naspram onih koji u tom stanju nisu uzimali vitamin C.

Špinat

Rani znakovi manjka magnezija u organizmu su slabost, depresija, glavobolja, tjeskoba, gubitak apetita, mučnina i nesanica.

Dvije šalice kuhanog špinata pomoći će vam zadovoljiti dnevne potrebe za magnezijem.

Osim špinata, i ostalo zeleno lisnato povrće dobar je izvor magnezija. Poslužite ih s filetom lososa, namirnicom koja također sadrži ovaj važni mineral.

Plava riba

Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribama poput lososa i tune mogu spriječiti porast hormona stresa i mogu pomoći u zaštiti od srčano-žilnih bolesti, depresije i predmenstrualnog sindroma (PMS).

Iz tog razloga uvrstite ribu u svoj jelovnik najmanje dva puta tjedno.

Crni čaj

Unos crnog čaja može vam pomoći u bržem oporavku od stresnih događaja.

Jedno je istraživanje uspoređivalo ljude koji su pili četiri šalice čaja dnevno tijekom šest tjedana, s ljudima koji su pili drugi napitak. Kod onih koji su pili crni čaj pokazala se niža razina hormona stresa i smirenije ponašanje nakon stresnih situacija u odnosu na druge.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su dobar izvor zdravih masti. Šaka pistacija, oraha ili badema svakoga dana može djelovati protuupalno, pridonijeti snižavanju kolesterola , smanjiti vjerojatnost nastanka dijabetesa tipa 2 i zaštititi vas od posljedica stresa.

Ipak, ne pretjerujte – orašasti plodovi su bogati kalorijama Tako primjerice, unosom jedne šake badema ćete unijeti oko 160 kcal .

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: Stručni tim Petica-igrom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari