Datum objave: 15. 12. 2020.

Svakodnevnom konzumacijom povrća pridonosimo očuvanju zdravlja.

Vitamini, minerali, vlakna i antioksidansi koji se nalaze u povrću osiguravaju djetetov zdrav rast i razvoj, jačaju njihov imunološki sustav u borbi protiv mnogih bolesti.

Također, pomažu pravilnom funkcioniranju probavnog sustava, a postoje i snažni dokazi koji pokazuju da hranjive tvari koje se nalaze u voću i povrću mogu spriječiti kronične nezarazne bolesti poput srčano-žilnih bolesti.

Na temelju sadržaja hranjivih tvari povrće je organizirano u pet podskupina:

  1. tamnozeleno
  2. škrobno
  3. crveno i narančasto povrće
  4. grah i grašak
  5. ostalo povrće

Najlakši način prevencije degenerativnih bolesti današnjice je svakodnevno konzumiranje pet ili više porcija voća i povrća.

Jednostavna receptura koju svi trebaju slijediti glasi: dvije porcije voća i tri porcije povrća na dan.

Što to u praksi znači? Prema preporukama nutricionista, upravo je to mjera kojom bi se zadovoljile dnevne potrebe za nutrijentima poput vitamina i minerala, ali i dodatno obogatio jelovnik dijetalnim vlaknimaelektrolitima antioksidansima.

Općenito, pod jednom se porcijom smatra pola šalice sirovog ili kuhanog povrća (mrkva, brokula, špinat, bundeva), šalica soka od povrća ili jedna šalica sirovog lisnatog povrća (npr. blitva). 

Prednosti konzumacije povrća

  • Većina povrća prirodno sadrži malu količinu masti. Niti jedno povrće ne sadrži kolesterol
  • Povrće je važan izvor mnogih hranjivih tvari, uključujući kalij, prehrambena vlakna, folnu kiselinu, vitamin A i vitamin C.
  • Prehrana bogata kalijem može pomoći u održavanju adekvatnog krvnog tlaka. Izvori kalija iz povrća uključuju batat, krumpir, grah, proizvode od rajčice, zelje, repu, soju, špinat i leću.
  • Prehrambena vlakna iz povrća, kao dio cjelokupne pravilne prehrane, pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi i mogu smanjiti rizik od razvoja srčano-žilnih bolesti. Vlakna su važna za pravilno funkcioniranje crijeva. Pomažu u smanjenju opstipacije i divertikuloze. Hrana koja sadrži vlakna poput povrća pomaže pružiti osjećaj sitosti i punoće.
  • Folna kiselina pomaže u formiranju crvenih krvnih stanica. 
  • Vitamin A održava zdravlje očiju i kože te pomaže u zaštiti od infekcija.
  • Vitamin C pomaže u zacjeljivanju posjekotina i rana te održava zube i desni zdravima. Vitamin C također pomaže u apsorpciji željeza.

Savjeti za roditelje

Potaknite djecu vlastitim primjerom na konzumaciju povrća. Osigurajte svježe sezonske namirnice i dopustite djeci da vam pomognu u pripremi obroka koji će uključivati njihovo omiljeno povrće. 

  1. Veseli smoothie

Čaša smoothieja će zasigurno već na prvi pogled bojom privući vašeg klinca, a obrok je to kojim ćete na jednostavan način uz malo utrošenog vremena u organizam unijeti vrijedne hranjive tvari. S okusima i kombinacijama se poigrajte. Dopustite upravom svom djetetu da odluči koja će kombinacija sastojaka činiti njegov moćan smoothie!

  1. Povrće kao grickalica

Djeci je zabavno umakati hranu. Složite umak od jogurta i začinskog bilja te poslužite uz sirovo povrće poput mrkve ili celera. Na taj ćete način spriječiti da dijete posegne za grickalicama velike energetske vrijednosti. 

  1. Ražnjići od povrća

Uključite svoje dijete u pripremu zabavnih šarenih ražnjića od povrća. Za sirovu verziju koristite povrće poput tikvica, krastavaca, paprike ili rajčice. Ražnjiće također možete ispeći za dodatan okus i aromu. 

  1. Pizza na drugačiji način

Domaća pizza je uvijek dobra ideja! A većina voli isprobati njene nove okuse. Nek mašta djeteta uz vaše znanje i pomoć osmisli šarenu pizzu od povrća. Za podlogu možete napraviti tijesto od cvjetače. Premažite tijesto umakom od rajčice te posipajte povrće poput paprike, kukuruza, šampinjona i maslina. 

Za kraj, ne zaboravite na obiteljske obroke kad god su oni mogući.

Istraživanja pokazuju da djeca konzumiraju više povrća i voća, a manje pržene hrane i slatkih pića, onda kad hranu konzumiraju zajedno s obitelji.

Primjer od kojeg djeca najviše i najbrže uče ste upravo vi. 

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: Stručni tim Petica-igrom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: igrom do zdravlja, petica, povrće,

Komentari