Osobe s karcinomom jetre često moraju prilagoditi svoju prehranu. Većini bolesnika savjetuje se slijediti dijetu DASH (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja uključuje obilje voća i povrća, cjelovitih žitarica, umjerenu količinu mesa i mliječnih proizvoda te manju količinu masti, šećera i soli.
Oboljeli od karcinoma trebaju zadovoljiti dnevne potrebe za energijom kako ne bi došlo do gubitka tjelesne mase. Održavanje optimalne tjelesne mase pridonosi lakšem podnošenju terapije, uspješnijem ishodu liječenja i boljoj kvaliteti života.
Kod jetrenih bolesnika probava masti može biti otežana pa se preporučuju namirnice s umjerenim ili malenim udjelom masti i primjena enteralnih pripravaka prilagođenih za bolesti jetre, koji sadržavaju posebnu vrstu masti – MCT (engl. Medium-chain Triglycerides; trigliceridi srednje duljine lanca). Bolesnici svakako trebaju izbjegavati alkohol.
Neke od mogućih komplikacija bolesti jetre jesu ascites, jetrena encefalopatija i hipoglikemija.
Što je ascites i koje prehrambene preporuke vrijede kod ascitesa?
Ascites je česta posljedica kronične bolesti jetre, a sastoji se od nakupljanja slobodne tekućine u peritonealnoj šupljini, prostoru između unutarnjih organa i trbušne stijenke. Simptomi su povećan opseg trbuha i dobitak na težini, a mogu se javiti i otežano disanje te osjećaj pritiska u trbuhu. Promjene u prehrani, posebice ograničenje unosa soli i proteina, mogu pomoći pri ublažavanju simptoma. Ascites smanjuje brzinu kojom bubrezi filtriraju natrij, što rezultira zadržavanjem natrija u organizmu zbog čega je potrebno pridržavati se prehrane s malenim udjelom soli. Unos tekućine ne pogoršava ascites, stoga većina bolesnika ne treba ograničiti unos tekućine, osim kada liječnik to preporuči zbog niske razine natrija.
Kako ograničiti sol u prehrani
- Birajte namirnice s malenim udjelom soli, a izbjegavajte procesirane mesne prerađevine (hrenovke, paštete, salame, pršut, slaninu), slane grickalice, slane sireve, instant-juhe, kiseli kupus, masline, ukiseljeno povrće.
- Birajte sireve s manjim udjelom soli (do 200 mg natrija, odnosno 0,2 g soli na 100 g).
- Pripremajte domaći kruh s manjim udjelom soli.
- Ne dosoljavajte kuhanu hranu, nego ju začinite (peršinom, bosiljkom, origanom, majčinom dušicom, ružmarinom, cimetom, kurkumom), a izbjegavajte zamjene za sol bogate kalijem.
Ostatak teksta pročitajte na nijeFRKA.hr.