Datum objave: 21. 07. 2020.

Preporuke za namakanje orašastih plodova prije konzumiranja kako bi se smanjile koncentracije fitata (soli fitinske kiseline) privukle su veliku pozornost među općom populacijom ljudi.

Fitinska kiselina

Zahvaljujući svojim kemijskim svojstvima, fitinska kiselina veže mineralne tvari, proteine i škrob. To povezivanje mijenja topljivost, funkcionalnost, probavu i apsorpciju navedenih tvari.

Uklanjanje fitinske kiseline povećava bioiskoristivost cinka, kalcija, željeza, magnezija i ostalih nutrijenata. Samim time povećava i nutritivnu vrijednost namirnica.

Orašasti plodovi, žitarice i mahunarke sadrže znatne količine fitinske kiseline (ovisno o vrsti orašastog ploda, udio fitinske kiseline kreće se od 0,17 do 9,42 g na 100 g namirnice).

Brojna su istraživanja dokazala da je natapanje učinkovita metoda smanjenja razine fitata u žitaricama i mahunarkama. To može objasniti zašto su ljudi pretpostavili da će isti postupak poboljšati nutritivni profil orašastih plodova.

Istraživanja o koncentraciji fitata i minerala

Novo je istraživanje imalo za cilj procijeniti učinke različitih tretmana namakanja na koncentracije fitata i minerala u cijelim i nasjeckanim bademima, lješnjacima, kikirikiju i orasima.

Tretmani su uključivali:

  1. netretiranje orašastih plodova
  2. namakanje 12 sati u otopini soli
  3. namakanje četiri sata u otopini soli
  4. namakanje 12 sati u vodi

Rezultati

Razlike u koncentracijama fitata između obrađenih i netretiranih orašastih plodova bile su vrlo male.

Drugo je istraživanje također potvrdilo ove rezultate koji sugeriraju da namakanje orašastih plodova ne pridonosi većoj bioraspoloživosti hranjivih sastojaka u probavnom sustavu.

U tom je istraživanju praćen osjećaj nadutosti kod ispitanika nakon konzumacije orašastih plodova. Utvrđena je značajno veća nadutost nakon konzumacije namočenih orašastih plodova u usporedbi s netretiranim orašastim plodovima.

Mnoge je znanstvenike, koji su se bavili istraživanjem na ovu temu, zabrinula činjenica kako bi dezinformacije da je konzumacija namočenih („aktiviranih“) orašastih plodova bolja za zdravlje mogla prouzrokovati općenito njihovu manju konzumaciju zbog duljeg i zahtjevnijeg vremena pripreme.

Ostatak teksta pročitajte na sljedećem linku.

Autor: Stručni tim Petica-igrom do zdravlja

Pošalji prijatelju na email

Komentari