Tena Škunca

Datum objave: 09. 02. 2022.

Sigurno ste nebrojeno puta čuli da, ako naljutite trudnicu, snaći će vas kazna i dobit ćete ječmenac.

Iako je ovaj mit poprilično simpatičan, jer, budimo realni, razljutiti ženu kojoj trenutno divljaju hormoni nije nimalo dobra ideja, ipak vas moramo razočarati. Naime, za 90-95% svih slučajeva ječmenaca nisu odgovorne trudnice već infekcija uzrokovana bakterijama roda Staphylococcus, a ponekad i drugim patogenim mikroorganizmima.

Tko je u riziku za razvoj ječmenca?

Zanimljiva je činjenica kako se u proljeće i jesen bilježi povećani broj pojave ječmenca, a uglavnom nastaje kao posljedica oslabljenog imuniteta ili loše higijene.

U najvećem riziku za razvoj ječmenca su:

  • djeca koja trljaju oči prljavim rukama
  • osobe koje borave u zadimljenim prostorijama ili su izložene kemijskim tvarima
  • žene koje koriste neprikladnu šminku (korištenje tuđe šminke ili šminke s isteklim rokom trajanja)
  • osobe starije dobi
  • osobe svjetlije puti
  • osobe s problematičnom kožom (npr. rosacea i seboroični dermatitis)
  • osobe koje koriste kontaktne leće te osobe koje imaju dekompenzirani defekt vida
  • osobe s lošim higijenskim navikama

Kako spriječiti razvoj ječmenca?

Ako se ječmenac ipak pojavi, izuzetno je važno što prije započeti s liječenjem i njegom zahvaćenog, bolnog područja kapka kako bi se spriječio daljnji rast ječmenca i ubrzao oporavak.

Simptomi vanjskog ječmenca najčešće se liječe korištenjem toplih obloga. Osim toga, redovitim pranjem ruku smanjit će se mogući prijenos mikroorganizama s ruku na oči te na taj način spriječiti razvoj ječmenca, odnosno smanjiti iritacija postojećeg ječmenca. Ječmenac se nikako ne smije istiskivati jer tako samo dodatno proširujemo postojeću infekciju.

Vrijedno je spomenuti kako u razdoblju oporavka od vanjskog ječmenca valja izbjegavati korištenje šminke, posebice na i oko područja očiju, kao i kontaktnih leća.

Određeni prirodni sastojci pokazali su se vrlo učinkovitima kada je u pitanju smanjenje simptoma vanjskog ječmenca. Tako su ekstrakt kore cimeta te manuka med i ulje manuka jedni od najpoznatijih saveznika u olakšavanju ovog neugodnog i bolnog stanja. Ekstrakt kore cejlonskog cimeta poznat je po svojem antibakterijskom djelovanju te potiče cirkulaciju i eliminaciju toksina iz kože, a zahvaljujući svojstvu zagrijavanja može djelovati kao „prirodni topli oblog”. Manuka med karakterizira izuzetna antibakterijska aktivnost, a djeluje i protuupalno te hidratizira i obnavlja kožu. Ulje manuka također posjeduje snažna antibakterijska i protuupalna svojstva te smanjuje otečenost i ublažava bol.

ZUMA OptiCleaner – prva pomoć kod ječmenca

ZUMA Opticleaner mast prva je učinkovita pomoć kod ječmenca dostupna u ljekarnama, a sadrži tri aktivna prirodna sastojka koji provjereno ublažavaju simptome ječmenca i chalaziona:

  • manuka med
  • manuka ulje
  • ekstrakt kore cimeta

Zahvaljujući inovativnoj formuli baziranoj na manuka medu, Zuma OptiCleaner mast brzo i učinkovito ublažava simptome vanjskog ječmenca i chalaziona, poput svrbeža, boli i oticanja te ubrzava regeneraciju epidermisa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ječmenac, Zuma OptiCleaner,

Komentari