Datum objave: 05. 11. 2019.

Imali smo prilike razgovarati s doc. dr. sc. Borislavom Belevom, dr.med., specijalistom interne medicine, užim specijalistom internističke onkologije, v.d. pročelnika Zavoda za internističku onkologiju i docentom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U uže područje stručno-znanstvenog interesa doc. dr. sc. Beleva ulazi patofiziologija tumorskog rasta, hormonski ovisni tumori, ciljana terapija, genetika tumora, tumori probavnog i urogenitalnog sustava, gastrointestinalni stromalni i neuroendokrini tumori. Doc. Belev s nama je podijelio nove trendove u liječenju malignih bolesti te je objasnio kako mu u svakodnevnom radu s pacijentima pomaže digitalna platforma nijeFRKA.hr.

Koje su ključne poruke 11. kongresa Hrvatskog društva za internističku onkologiju?

Ovogodišnji, 11. kongres Hrvatskog društva internističke onkologije, održan u Šibeniku od 24—27. listopada 2019. godine, otvorio je neke nove perspektive u našem pogledu na onkološku struku, reflektirajući opće prisutne trendove u ovoj dinamičnoj kliničkoj disciplini. Već je ESMO (European Society for Medical Oncology), održan u Barceloni od 26.-30.rujna ove godine, pokazao da onkologija ide nekim novim putevima. Prije svega se to odnosi na molekulsku karakterizaciju pojedinih tumora, genetsku analizu tumora i otkrivanja pojedinih mutacija koje postaju patogenetski važne i vjerojatno ciljevi novih terapija koje će se tek dizajnirati.

Čini se da je onkologija, prema studijama prikazanim u pojedinim sekcijama, zakoračila prema eri personalizirane onkologije, što je vjerojatno logični razvojni put nakon velikog biotehnološkog napretka postignutog u posljednja dva desetljeća.

Uskoro će, čini se, biti važnije koje mutacije ima tumor nego kojeg je patohistološkog ili organskog profila. Predstavljen je u tom smislu zanimljiv okrugli stol čiji su sudionici bili uvaženi eksperti pojedinih područja, koji su raspravljali o transformaciji onkološke zdravstvene skrbi u Republici Hrvatskoj. Uskoro će se moći učiniti analiza tumorskog genoma svakog bolesnika sa metastatskim tumorom, a postojat će mogućnost dobivanja terapije prema genskoj analizi, individualno. Pored toga, prikazani su epidemiološki podaci za karcinom u Hrvatskoj, te je predstavljen Nacionalni plan protiv raka, kao jedan od najvećih projekata u povijesti hrvatskog zdravstva. Navedeni je program važan i u smislu davanja značaja onkološkom liječenju kao jednom od prioriteta ne samo zdravstva nego i nacije općenito.

Kroz plenarna predavanja prikazane su teme od veće važnosti, pri čemu su zapaženo mjesto imali i predavači iz inozemstva. U pojedinim su sekcijama obrađene teme iz gastroenterološke, urološke, pulmološke i drugih područja onkologije. Osobito je zanimljiva bila sekcija mladih onkologa, sa zanimljivim i dobro pripremljenim predavanjima.

Koja su najčešća pitanja vezana uz prehranu s kojima se susrećete u svakodnevnom radu?

Naši bolesnici sve češće imaju pitanja o načinu prehrane, potrebi provođenja određenih dijeta adekvatno njihovoj bolesti ili liječenju i slično. Svakako je ohrabrujuće da se javlja interes bolesnika za prehranu jer je to znak da postoji svijest o važnosti prehrane, ne samo kao dodatak uobičajenoj prehrani, već kao integralni dio liječenja. Koncept hrane kao lijeka danas je prihvaćen i svima razumljiv.

Ono što bolesnici najčešće pitaju obično se odnosi na vrstu hrane koju smiju ili trebaju uzimati, ovisno o okolnostima (vrsta operacije, sistemska terapija, drugi lijekovi, dob).

Najčešća pitanja vezana su uz operacije u hepatobilijarnom stablu, gdje pacijenti često imaju značajan gubitak na tjelesnoj težini, kao i kod karcinoma želuca. Danas postoje alati za izračun manjka pojedinih sastojaka – energetskih i metaboličkih – iz kojih se mogu detaljnije procijeniti deficiti, ali i planirati nutritivno liječenje.

Nerijetko bolesnici ne mogu dostatno unijeti supstrate, pri čemu je narasla svijest o potrebi dodatne prehrane, prije svega enteralne, katkada i parenteralne.

Možete li nam objasniti koja je važnost digitalne platforme nijeFRKA.hr u razgovoru liječnika i bolesnika?

nijeFRKA.hr je jedinstvena platforma koja služi kao neka vrsta vodiča za savjete o nutritivnoj potpori onkološkom bolesniku. To je prvi takav portal koji uistinu pomaže u razjašnjenju pojedinih pitanja o prehrani u onkoloških bolesnika. Ona je ne samo pomoć bolesniku, već i liječniku jer se usmeno prodiskutirani problemi mogu proučiti dodatno i na web-stranici. Na taj način bolesnik u svakom trenutku može provjeriti, naći odgovore na nedoumice ili pak dobiti posve nove informacije o tome kako postupiti u pojedinim kliničkim situacijama. Zapravo je ovakav način edukacije neophodan i ujedno vrijedan izvor informacija. Liječnici koji su upoznati s ovom web-stranicom, u pravilu upućuju bolesnike na dodatnu edukaciju, nakon što i sami pojasne određene postupke u nutritivnom liječenju.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Maligne bolesti, nijeFRKA, onkologija,

Komentari